Biznis

Dani organske proizvodnje SBK 2016.

19/04/2016

Savezi Organsko Federacije BiH i Organsko Srednjobosanskog kantona organizirat će od 19. do 22. aprila niz aktivnosti na promociji organske proizvodnje pod nazivom “Dani organske proizvodnje SBK 2016” radi poticanja ispunjavanja određenih uvjeta za ulazak BiH u EU koji se tiču površina pod organskom proizvodnjom.

Organizatori navode da BiH za ulazak u EU mora imati najmanje tri posto poljoprivrednih površina pod organskom proizvodnjim, te se nadaju da će i vlasti na svim nivoima prepoznati značaj tih aktivnosti i u okviru svojih mogućnosti ih podržati.

U okviru trodnevne manifestacije predstavit će se oko 30 bh. organskih proizvođača, a bit će upriličeni i drugi sadržaji, kao i kulturno umjetnički program, najavili su organizatori.

U Donjem Vakufu danas će biti upriličena svečanost otvaranja, dok će u Gornjem Vakufu 20. aprila biti održana svečanost otvaranja na platou Komunalnog preduzeća.

U Gornjem Vakufu će također 20. aprila biti održan seminar “Uvođenje u organsku proizvodnju”, dok će u Bugojnu 22. aprila biti upriličena svečanost otvaranja.

Budući da ove godine obiljažavaju 10. godišnjicu promocije organske proizvodnje pod nazivom “Dani organske proizvodnje” i 10. jubilarno izdanje Međunarodnog sajma “Dani maline” u Novom Travniku, Upravni odbor Organsko FBiH predložio je da bude dodijeljeno 10 “Zlatnih korpi organskih proizvoda” osobama koje su u proteklom periodu dali značajnu podršku organskom sektoru.

Predsjednik Organsko FBiH Sejad Herceg izjavio je da je prvenstveni cilj tih aktivnosti povezivanje organskih proizvođača s kupcima i svakako s kantonalnim i federalnim vlastima, kako bi im predstavili da organska proizvodnja ima veoma veliku ulogu u razvoju ruralnih područja, opstanka ljudi na tim područjima, te stvaranju nove vrijednosti u ekonomskom smislu i otvaranju novih radnih mjesta.

– Organizacijom ovih manifestacija možemo reći da smo pomogli proizvođačima da izgrade svoj vlastiti brend i da se pozicioniraju na tržištu, te da postanu prepoznatljivi našim kupcima – rekao je Herceg.

Ovogogodišne manifestacije bit će propraćene novim znakom za organski proizvod i sloganom koji je sastavni dio projektnih aktivnosti Oragansko FBiH – “Tako jednostavno, tako zdravo – organsko”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.