Dedić: Evropski fondovi su velika mogućnost, ali i izazov

dedic berlin332

Evropski fondovi su velika mogućnost, ali i izazov. Od daljnje saradnje između entiteta i države zavisi hoćemo li uspjeti da je iskoristimo – kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Na poziv Ministarstva poljoprivrede Savezne Republike Njemačke i ministra Christiana Schmidta, ministar Dedić učestvovao je jučer na 10. Konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu, koja se održava u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA).

– U Berlinu sam dobio uvjerenje da će nam Evropska unija, a pogotovo Njemačka, pružati na tom polju kontinuiranu podršku – istakao je Dedić u izjavi za Fenu.

Na konferenciji se okupilo više od 80 ministara iz cijelog svijeta kako bi razmotrili na koji se način može oblikovati globalnu budućnost stočarstva.

U zajedničkom komunikeu ministri su potvrdili svoje zalaganje za osiguranje dovoljnih količina kvalitetne hrane iz stočarske proizvodnje, imajući u vidu sve veći broj stanovnika u svijetu i rješavanje svih izazova s kojima se suočava ovaj sektor.

– Od stočarstva živi oko 1,3 milijarde ljudi, stočarstvo je izvor prihoda i zaposlenja u mnogim područjima svijeta te pomaže u razvoju ruralnih područja. Uz dovoljan pristup veterinarskoj njezi te uz poboljšano upravljanje zdravljem i dobrobiti životinja, animalna proizvodnja u svijetu bi se trebala povećati za oko 20 posto – glasi zajednička izjava.

Kako je Dedić rekao za Fenu, zaštita zdravlja životinja i podrška održivoj proizvodnji hrane životinjskog porijekla jedan od glavnih zadataka Federalnog ministarstva te da ministarstvo vodi stalnu brigu o kvalitetu bh. animalnih proizvoda.

– Dobijanje mogućnosti izvoza u EU mlijeka i mliječnih proizvoda je pokazalo da dobro radimo naš posao. U prvom kvartalu ove godine očekujemo od EU i zeleno svjetlo za izvoz mesa peradi – kazao je, napominjući da BiH ima kvalitetne proizvode, ali i nedostatke u zakonodavstvu.

Podsjetio je da još nije donesen Zakon o veterinarstvu na nivou Bosne i Hercegovine usklađen sa zakonodavstvom EU.

Također, već duže vrijeme postoji zastoj u saradnji između enititeta i države, a federalni ministar je ipak izrazio nadu da će usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja BiH dati novi podstrek zajedničkim inicijativama.

U sklopu konferencije Dedić je održao niz bilateralnih sastanaka s ministrima poljoprivrede zemalja EU te predstavnicima Direktorata za proširenje Evropske komisije (EK) i čelnicima Generalnog direktorata za poljoprivredu EK.

Na sastancima je razgovarano o predstojećoj implementaciji Strateškog plana ruralnog razvoja. Budući da strategija definira samo strateške ciljeve, naglašava ministar, EU je propisala donošenje dodatnih dokumenata kako bi BiH precizno odredila gdje želiusmjeriti IPA II sredstva.

– Federalno ministarstvo će učestvovati u njihovoj izradi. Težište planiramo staviti na podršku investicijama u poljoprivredna gospodarstva i preradu poljoprivrednih proizvoda. Našoj poljoprivredi treba modernizacija i bez pomoći EU teško da možemo postići značajne pomake – zaključio je Dedić.