Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH

Dedić na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu u Njemačkoj

FNA_93437

U zajedničkom komunikeu ministri su naglasili važnost digitalizacije za učinkovitu i održivu poljoprivredu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je, na poziv Vlade Savezne Republike Njemačke i ministrice poljoprivrede Julije Klöckner, učestvovao na 11. konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu, održanoj u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA).

Na konferenciji se okupilo više od 70 ministara iz cijelog svijeta kako bi razmotrili na koji način primjena digitalne tehnologije u poljoprivredi može doprinijeti povećanju proizvodnje hrane za sve veći broj stanovnika – saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U zajedničkom komunikeu ministri su naglasili važnost digitalizacije za učinkovitu i održivu poljoprivredu.

– Potrebna su pametna rješenja kako bi pomirili ove oprečne ciljeve i zadovoljili postojeće i buduće potrebe za zdravstveno ispravnom i dobrom hranom i stočnom hranom. Digitalizacija u poljoprivredi će igrati značajnu ulogu u postizanju ovih ciljeva, poboljšanju uslova života u ruralnim područjima, pružanju podrške poljoprivrednicima u njihovom radu kao i znatnom unapređenju života u ruralnim sredinama – glasi zajednička izjava.

Iako su izdvajanja za bh. poljoprivredu još uvijek nedovoljna, Federacija nastoji da prati ovaj svjetski trend.

– Elektronskom registracijom poljoprivrednih gazdinstava i programima obrade poticaja uveliko smo povećali transparentnost, odgovornost i kontrolu trošenja javnih sredstava, te istovremeno osigurali bolje praćenje efekata te planiranje i kreiranje poljoprivredne politike. U skladu sa principima otvorenih podataka, također objavljujemo podatke o korisnicima poljoprivrednih poticaja na našoj web stranici kako bi dodatno osigurali integritet, otvorenost i transparentnost cjelokupnog procesa dodjele poticaja – istaknuo je Dedić tokom svog obraćanja na panelu posvećenom boljem korištenju, zaštiti i nezavisnosti podataka.

Tokom Foruma, Dedić je prisustvovao sastanku ministara poljoprivrede sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel koja je govorila o brojnim mogućnostima koje pruža digitalizacija.

Razvoj digitalnih tehnologija i njihova primjena, rekla je kancelarka, može promijeniti način rada i organizacije u poljoprivredi. Naročito mlade ljude treba podstaći na inovacije i primjenu pametnih rješenja, a sve u cilju povećanja produktivnosti, boljeg pristupa tržištima – navodi se u saopćenju.

Posebno je, dodaje se, potencirala ulogu digitalizacije u rješavanju globalnih izazova kao što su klimatske promjene, nestašica vode, degradacija zemljišta i gubitak biološke raznolikosti.

– Svijet bez gladi je moguć – zaključila je Merkel.

U sklopu konferencije, ministar Dedić je održao niz bilateralnih sastanaka sa ministrima poljoprivrede zemalja regije i Evropske unije – saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.