Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemačka

Deichmann grupa gasi svoju robnu marku, zatvara 28 poslovnica

onygo
FOTO: Instagram / @onygo

Deichmann je odlučio da će Onygo prestati s poslovanjem “najkasnije do 31. avgusta 2024. godine”

“Deichmann grupa” odlučila je da ugasi svoju robnu marku “Onygo” zbog pada profitabilnosti, javljaju njemački mediji.

Lanac cipela “Deichmann” s oko 1.400 poslovnica širom Njemačke snabdijeva cijelu porodicu pristupačnim cipelama.

“Deichmann SE” također uključuje brendove “Snipes”, “MyShoes” i “Onygo”.

Deichmann odustaje od Onyga

Osnovan 2016, “Onygo” se brzo širio i posljednjih godina otvorene su brojne radnje ovog brenda u većim gradovima. U Njemačkoj trenutno postoji 28 poslovnica s oko 280 zaposlenih. “Onygo” je zamišljen kao mladi nasljednik “Deichmanna” s poslovnim modelom usmjerenim na “mlade, moderne kupce”, prenosi Fenix magazin.

Iz “Deichmanna” je njemačkim medijima rečeno kako je uprkos “godinama ulaganja, uključujući tokom i nakon pandemije koronavirusa”, kompanija morala da odustane od ovog poslovnog modela.

Krajem avgusta 2023. godine odlučeno je da će “Onygo” prestati s poslovanjem “najkasnije do 31. avgusta 2024. godine”. Ova odluka utiče na mnogobrojne poslovnice i internet prodaju.

Razlozi za gašenje

Proteklih mjeseci dogodili su se brojni bankroti i stečajevi u Njemačkoj u modnom sektoru, a razlozi su uglavnom slični. Prema izjavama, “Deichmann SE” takođe je pogođen ovim negativnim trendom.

– Kao što vrlo dobro znate, cijeli maloprodajni sektor prolazi kroz velike strukturne promjene, koje su pogoršane učincima pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini i rastuće inflacije. Situacija u cijelom svijetu ostaje napeta i obilježena krizama, posebno u maloprodajnom sektoru mode – stoji u saopštenju “Deichmanna”.

– U interesu cijele naše radne snage, naša je preduzetnička dužnost da prekinemo poslovne modele koji donose gubitke kako bismo mogli usmjeriti svoj kapital na ekonomski održiva poslovna područja – navedeno je iz Deichmanna.

Ovim događajima pogođeno je oko 280 zaposlenih.

– Nažalost, otpuštanja se ne mogu izbjeći – nastavlja se u saopštenju.

Firma ne isključuje isplatu otpremnina radnicima. Kada će tačno pojedine poslovnice biti zatvorene utvrdit će kompanija zajedno s pojedinim iznajmljivačima u sljedećim sedmicama.