Biznis

Delegacija BBI banke posjetila Vladu Tuzlanskog kantona

29/11/2016

Unapređenje saradnje Bosna bank international d.d. (BBI) sa Vladom Tuzlanskog kantona, s posebnim akcentom na aktivnosti banke na području tog kantona, te uspostavljanje finansijske linije na bazi subvencionirane profitne marže za srednja i mala preduzeća, bile su teme današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa delegacijom BBI banke.

Radi se o projektu sufinansiranja profitne marže za kredite poslovnih subjekata u kojem bi 90 do 95 posto sredstava osigurala banka, a 5 do 10 posto Vlada. Privrednici bi na ovaj način imali priliku doći do veoma povoljnih, možda i na tržištu najpovoljnijih finansijskih sredstava, istaknuto je tom prilikom.

– Dosad je ovaj projekat polučio veoma dobre rezultate i u analizama koje smo radili u Kantonu Sarajevo, predstavnici privrednih subjekata su se izjasnili da je ovo bio najbolji oblik pomoći i podrške sarajevskih lokalnih i kantonalnih vlasti privrednim subjektima – rekao je Amer Bukvić, direktor BBI banke tokom prezentacije ovog projekta.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kazao je da Vlada TK svake godine realizira razne programe podrške privrednim subjektima, te da smatraju da se ovdje radi o veoma dobroj ideji.

-Poseban značaj ima činjenica da bi ovaj projekt i model podrške ostavio dio učešća Vladi Tuzlanskog kantona da strateški usmjeri podršku u neki od prethodno definisanih ciljeva, a kao što su nove investicije u privrednim društvima, otvaranje novih radnih mjesta ili slično – kazao je Gutić, dodajući da bi se u detaljno planiranje tog projekta moglo ući nakon usvajanja budžeta Tuzlanskog kantona za 2017. godinu.

Također, govora je bilo i o mogućnostima saradnje na području zajedničke promocije razvojnih projekata i privlačenju stranih investicija, te su predstavnici Banke ponudili Vladi Tuzlanskog kantona svoje usluge i posredovanje u pregovorima sa eventualno zainteresiranim investitorima.

U vezi priprema za predstojeći Sarajevo Business Forumu 2017. godine, Vlada Tuzlanskog kantona će pripremiti nekoliko projekata koji će biti prvo prezentirani predstavnicima BBI banke, a nakon čega bi se moglo krenuti u traženje potencijalnih investitora za njihovu realizaciju.

Dodatni razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, kao već prepoznatog razvojnog potencijala Tuzlanskog kantona, jeste jedan od već danas ponuđenih projekata.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Bego Gutić, činili su još ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić, saopćeno je iz iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Komentari