Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar privrede

Delić: Stari zanati najugroženije djelatnosti u Kantonu Sarajevo

delic stari zanati (1)

Najavio je da će u narednom periodu iznaći sredstva kako bi ponovili taj javi poziv jer smatra da to tradicionalni zanati zaslužuju

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić rekao je danas, tokom obilaska zanatlija u ulici Kazandžiluk, da su stari tradicionalni zanati najugroženije djelatnosti tokom pandemije.

Istakao je da od preuzimanja funkcije ministra provodi određene aktivnosti kako bi se pomogli stari tradicionalni zanati, teda je raspisan javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava zanatima koji djeluju na području historijski značajne Baščaršije.

Ministar je naglasio da trenutno provode programe podsticaja razvoja male privrede koji obuhvataju i same tradicionalne zanate te da u saradnji sa Obrtničkom komorom KS rade na promociji programa kako bi svi tradicionalni zanati imali mogućnost da koriste i unaprijede poslovanje.

Najavio je da će u narednom periodu iznaći sredstva kako bi ponovili taj javi poziv jer smatra da to tradicionalni zanati zaslužuju i da su jedna od najugroženijih djelatnosti, shodno posljedicama pandemije.

Delić je kazao da Ministarstvo jednom godišnje raspiše javni poziv za stare zanate te da je u prethodnoj godini budžet iznosio 150.000 KM, ali da su ga povećali za 100.000 KM.