Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deloitte: Očekuje se stagnacija privrede u BiH, bez smanjenja broja nezaposlenih

Biro-za-zaposljavanje111
Foto: Ilustracija

Prema rezultatima istraživanja konsultantsko-revizorske kompanije “Deloitte”, čak tri četvrtine finansijskih direktora iz BiH očekuje da će nivo spoljne finansijske i privredne nesigurnosti u 2016. godini biti izrazito visok, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji Srednje Evrope koja je učestvovala u istraživanju.

U saopštenju kompanije “Deloitte” navodi se da su finansijski direktori iz BiH, njih 16,7 odsto, rekli da će nivo spoljne finansijske i privredne nesigurnosti biti izrazito visoka, dok je njih 58,3 odsto reklo da će biti visoka.

Kao izvor rizika, prema riječima Sabine Softić – partnera u sarajevskoj kancelariji “Deloitte”, identifikovana su dva faktora, a riječ je o pritisku tržišta na smanjenje cijena (33 odsto), te o prezaduženosti (25 odsto).

“Takođe, nije zanemariva ni zabrinutost zbog povećanja obima regulative (17 odsto), posebno kada znamo da su nedavno usvojene izmjene Zakona o radu, da se očekuju pregovori sa sindikalnim partnerima te da je usvojen Zakon o porezu na dobit, kao i da nas u narednom periodu očekuju izmjene zakona vezanih uz likvidnost”, navodi Softićeva.

U pogledu ekonomije uopšteno, ističe Softićeva, finansijski direktori najvećih kompanija iz BiH kao i 2014. godine, kada je “Deloitte” prvi put provela istraživanje, očekuju stagnaciju privrede.

“Zanimljivo, niko ne predviđa rast privrede. Rezultati su slični i u susjednim zemljama, a stagnaciju očekuje 94 odsto finansijskih direktora u Srbiji i 92 odsto u Hrvatskoj. S druge strane, najviše optimizma iskazano je u Poljskoj, gdje više od polovine ispitanika očekuje rast privrede i u Slovačkoj, gdje rast očekuje 47 odsto ispitanika”, dodala je ona.

Na polju nezaposlenosti, polovina ispitanika iz BiH ne očekuje nikakve promjene, dok čak trećina očekuje neznatno smanjenje, što predstavlja značajno pozitivniji pogled na ovu problematiku od onog iskazanog 2014. godine, kada su predviđali dodatan rast nezaposlenosti.

U ovoj će godini finansijski direktori u BiH prvenstveno biti fokusirani na povećanje prihoda na postojećim tržištima, na smanjenje direktnih i indirektnih troškova te na investicije.

“Smatramo da bi naša privreda postigla bolje rezultate kada bi fokus bio stavljen na izvoz i osvajanje novih tržišta, budući da će postizanje rasta na postojećim predstavljati izazov”, napominje Softićeva.

U pogledu finansiranja, finansijski direktori su iskazali više optimizma nego što je to bio slučaj 2014. godine.

Menadžer ove konsultantsko-revizorske kompanije Emir Ibišević kaže da trećina učesnika “Deloitteovog” istraživanja smatra da će krediti biti lako dostupni, što je značajan pomak u odnosu na 2014. godinu, kada je njihovo mišljenje dijelilo svega 8,8 odsto ispitanika.

Takođe, finansijski direktori u BiH su znatno optimističniji od svojih kolega iz regiona, pa tako osam odsto hrvatskih, 15 odsto slovenačkih i 19 odsto srpskih direktora finansija smatra da će krediti biti lako dostupni.

Ibišević napominje i da više od polovine ispitanika ne očekuje promjenu troška finansiranja u narednih godinu dana.

Visoki nivo optimizma (50 odsto) finansijski direktori iz BiH iskazali su u pogledu finansijske perspektive kompanija u kojima rade.

“U regionu, najmanje optimizma zabilježeno je u Sloveniji, svega 36 odsto. S druge strane, u cijeloj Srednjoj Evropi najoptimističniji su bili finansijski direktori iz Hrvatske (64 odsto) i Češke (61 odsto)”, napomenuo je Ibišević.

Bankovne kredite kao sredstvo finansiranja smatra privlačnim trećina ispitanika iz BiH, dok ih je četvrtina iskazala neutralan stav prema ovakvom finansiranju.

Dokapitalizacija i dalje ostaje najprivlačniji izvor sredstava za polovinu učesnika istraživanja. Slično, polovina ispitanika navodi da neće mijenjati nivo zaduženosti tokom idućih godinu dana.

“Deloitte” je brend iza koga stoje desetine hiljada posvećenih profesionalaca zaposlenih u nezavisnim društvima širom svijeta koja pružaju usluge iz područja revizije, upravljanja rizicima, poreza, poslovnog savjetovanja i finansijskog savjetovanja te pravne usluge.