Desezonirani promet trgovine na malo u BiH porastao za 0,8 odsto

trgovina123

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u novembru prošle godine, posmatran u tekućim cijenama, zabilježio je rast od 0,8 odsto u odnosu na oktobar iste godine.

Rast prometa od 1,5 odsto zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima – hranom, pićem i duhanskim proizvodima, a u trgovini neprehrambenim proizvodima rast je iznosio 0,7 odsto.

Posmatran u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u novembru lani ostvario je rast od dva odsto u odnosu na oktobar 2016. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Rast prometa od 3,3 odsto zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima, a u trgovini neprehrambenim proizvodima rast je iznosio 2,1 odsto.

Indeks prometa trgovine na malo u BiH u novembru prošle godine, u odnosu na baznu 2010. godinu, ostvario je nominalni rast od 41,6 odsto, dok je realni rast iznosio 43,9 odsto.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u novembru prošle u odnosu na isti mjesec 2016. godine, ostvario je rast od 5,5 odsto.

U novembru promet prehrambenim proizvodima ostvario je rast od 6,4 odsto, a promet neprehrambenim proizvodima rast od 5,3 odsto u odnosu na isti mjesec 2016. godine.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo ostvario je rast od 5,4 odsto u odnosu na novembar 2016. godine.

Promet prehrambenim proizvodima ostvario je rast od 4,6 odsto, a neprehrambenim proizvodima rast od 7,6 odsto u odnosu na novembar 2016. godine.

U odnosu na baznu 2010. godinu realni indeks prometa prehrambenim proizvodima zabilježio je rast od 21,8 odsto, neprehrambenim proizvodima od 78,1 odsto, a promet trgovine na malo motornim gorivima ostvario je rast od 25,5 odsto.