Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deveti sajam organske proizvodnje u Zenici: Domaće je najkvalitetnije

Dani organske proizvodnje3

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je otvoren dvodnevni sajam “Dani organske proizvodnje” na kome je učešće uzelo preko 30 izlagača, javlja Anadolu Agency (AA).

aa_picture_20150915_6292251_web

Cilj i ovogodišnjeg Sajma, prema riječima organizatora, je da se organska proizvodnja poveže sa kupcima, ali i sa predstavnicima lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti, kako bi im se dalo do znanja da organska proizvodnja ima veliku ulogu u razvoju ruralnih područja i opstanka stanovništva u tim sredinama.

Predsjednik Saveza udruženja organske proizvodnje Federacije Bosne i Hercegovine Sejad Herceg istakao je da organska proizvodnja postala sinonim za kvalitet.

Dani organske proizvodnje

“Već devetu godinu organiziramo ovaj sajam kako bismo podržali i pomogli domaće proizvođaće da plasiraju svoj proizvod prema kupcu. Ovo je ujedno i apel svim nivoima vlasti da prepoznaju vrijednost organskih proizvoda jer danas ovdje imamo 30 izlagača koji izlažu nevjerovatno kvalitetne proizvode. Kada su prije par godina proizvođači meda uspjeli ‘prokrijumčariti’ med preko granice i odnijeti ga na takmičenje dobili su svjetska odličja. To nam mnogo govori” , kazao je Herceg.

Dani organske proizvodnje2

Šukrija Čoloman, vlasnik farme iz Zenice, uzgaja više od 120 koza, a njegov najbolji proizvod, punomasni koziji sir, do sada je višestruko nagrađivan. Kaže kako stanje u stočarstvu nikada nije bilo gore.

“Od proizvodnje sira, iskreno, može se solidno živjeti, ali stanje nikada nije bilo gore. Konstantno nailazimo na nerazumjevanje vlasti i to nas guši. Današnji sajam je idealna prilika da ljudi spoznaju kako je domaći proizvod najkvalitetniji i da je u domaćem spas”, istakao je Čoloman.

Dani organske proizvodnje4

Više od 30 izlagača iz Sarajeva, Ljubuškog, Travnika, Mostara, Visokog i Zenice danas je predstavilo svoje organske proizvode i iskoristilo priliku da ih plasiraju kupcima. Izlagači će u Zenici ostati danas i sutra, a već u četvrtak izlaganje organskih proizvoda planirano je u Travniku.