Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU4DigitalSME

Digitalizacija podiže konkurentnost i povećava profitabilnost kompanija

EU4DigitalSME digitalizacija
FOTO: twitter.com/eubih

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske Unije u BiH Stefano Ellero izjavio je da je digitalna transformacija jedna od ključnih politika EU

Digitalizacija je proces podizanja konkurentnosti i povećanja profitabilnosti kompanija, istaknuto je na događaju koji je večeras u Sarajevu organizovan u sklopu projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” (EU4DigitalSME).

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske Unije u BiH Stefano Ellero izjavio je da je digitalna transformacija jedna od ključnih politika EU i posebno je važna u saradnji sa zemljama partnerima i zemljama koje imaju kandidatski status za članstvo u EU.

Naglasio je da je taj proces izuzetno važan za mala i srednja preduzeća kako bi ona mogla poboljšati svoje poslovne rezultate i biti konkurentna na tržištima. 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naveo je da ta institucija želi podići svijest o potrebi digitalizacije procesa proizvodnje i upravljanja kompanijama u BiH zbog trenutne loše iskorištenosti mašina, kapaciteta i rokova isporuke.

Dodao je da postoje primjeri kako su određene bh. kompanije uspješno realizovale proces digitalizacije i povećale izvoz za 103 posto, prihod za 90 posto, a plate za 47 posto.

EU4DigitalSME digitalizacija 3
FOTO: twitter.com/eubih

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović rekao je da u tom ministarstvu od 2016. postoji programska linija “Modernizacija poslovanja, uvođenje novih standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja”.

Istakao je da su ove godine uspješno implementirali 2,3 miliona KM u sklopu te linije, što pokazuje da postoji veliko interesovanje kompanija za tu vrstu podrške.

EU4DigitalSME digitalizacija 3
FOTO: twitter.com/eubih

Direktorica Verlab instituta Lejla Gurbeta Pokvić kazala je da su došli na ideju osnivanja Centra za digitalnu transformaciju unutar tog instituta da kompanijama pruže punu podršku u osmišljavanju projekata takve transformacije i osiguravanja njihovog sufinansiranja. 

Događaj je bio jedinstvena prilika za upoznavanje s najnovijim tehnologijama i inovacijama koje se razvijaju širom svijeta. S posebnim fokusom na vještačku inteligenciju.