Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mizeran promet

Dioničari zabrinuti da Sarajevskoj berzi prijeti gašenje, direktor Kurbegović ih smiruje

sarajevska berza sase
Foto: Hazim Aljović/ Fena

Obim trgovanja ispod je svakog minimuma, a tom se trendu ne vidi kraj

Udruženje dioničara Bosne i Hercegovine uputilo je pismo Sarajevskoj berzi u kojem, između ostalog, dovodi u pitanje njen rad, ali i izražava zabrinutost za buduće poslovanje.

Između ostalog, predsjednik Udruženja Rizah Softić osvrnuo se na promet koji bilježi Sarajevska berza, posebno u posljednjih nekoliko mjeseci. Također, iz Udruženja ističu da se u Federaciji BiH samo četiri osobe bave brokerskim poslovima, piše Poslovni dnevnik.

Ispod minimuma

Uz to, “obim trgovanja vrijednosnim papirima ispod je minimuma”, ističu. Zbog svega navedenog Udruženje je poslalo nekoliko pitanja Sarajevskoj berzi.

“S obzirom na sve, hoće li berza prestati s radom? Velika većina transakcija na berzi obavlja se putem aplikacija. Hoće li se s obzirom na to aplikacije i dalje smatrati manipulacijom?”, upitali su.

Vrlo brzo se oglasio i direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović.

“Prije svega želim istaknuti da Berza neće prestati s radom. Ona je finansijski stabilna kompanija i redovno ispunjava svoje obveze. Primarni cilj berze nije ostvarivanje profita, nego besprijekorno funkcioniranje sistema povezivanja ponude i potražnje za vrijednosnim papirima, u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, te pravilima berze”, pojasnio je.

Ističe da Berza nema direktnih kontakata s investitorima.

“S aspekta finansijske situacije SASE je poslovala pozitivno u posljednjih 11 godina, s izuzetkom jedne godine kada je ostvaren negativan finansijski rezultat. Međutim, s obzirom na dobit sljedeće godine, koja je već premašila negativan rezultat te godine više se nego može reći da je Berza u prosjeku poslovala pozitivno u ovom periodu. Likvidnost nije upitna, a bila bi i veća da prethodnih godina nije bilo isplate dividendi dioničarima”, pojašnjava Kurbegović.

Kurbegović zabrinut

No, naglašava kako negativan trend na domaćem tržištu s pravom zabrinjava sve.

“Razlozi za ovakvu situaciju su brojni. Ja bih se više fokusirao na rješenje ove situacije, koje je po našem mišljenju vrlo jednostavno: formiranje radne grupe za praćenje razvoja tržišta kapitala u FBiH od strane Vlade FBiH”, kazao je.

Pojasnio je i da SASE ima četiri člana, što je daleko od historijskog maksimuma iz 2007. godine, kada je Berza imala 20 članova.

“Podsjećamo, FBiH putem SASE redovno prikuplja kratkoročna i dugoročna finansijska sredstva za svoje funkcioniranje i razvoj. Isto se odnosi i na Kanton Sarajevo, koji je više puta izlazio na tržište i uspješno plasirao svoje obveznice, ali i nekim kompanoijama poput Autocesta FBiH”, ističe se u saopćenju.

“Vrlo je važno zajedničko djelovanje svih institucija i udruženja na domaćem tržištu kapitala, pa tako i udruženja koje okupljaju i zastupaju male dioničare. Samo zajedno možemo prevladati postojeće stanje i unaprijediti domaće tržište kada država stvori bolje i stabilnije okruženje za njen daljnji razvoj”, zaključio je Kurbegović.