Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki rast

Dionice Amazona skočile preko 15 posto u 2024. i učinile Bezosa najbogatijim na svijetu

jeff bezos
Foto: Screenshot/ YouTube

I dok se cijena Tesle povukla, dionice Amazona i dalje rastu, a cijena je ove godine skočila za 17,25 posto

Jeff Bezos možda nije na naslovnicama tako često kao Tesla i Elon Musk, ali cijena dionica Amazona ove godine blago nadmašuje Teslu. Rast dionica Amazona doveo je Bezosa do toga da prestigne Muska na popisu svjetskih bogataša.

Iako je Amazon započeo svoj život kao online prodavnica, brzo se proširio i uključio svoj visoko profitabilni odjel Amazon Web Services (AWS). Tvrtka je također proširila upotrebu umjetne inteligencije u svojim proizvodima. Amazon je upotrijebio generativnu umjetnu inteligenciju u svom Alexa asistentu i stvorio Rufusa kao generativnog AI asistenta za kupovinu. Amazon Bedrock koristi se za izradu AI aplikacija na AWS oblaku.

U novembru 2023. godine kompanija je predstavila svoj novi čip koji se koristi u kombinaciji s čipovima NVIDIA-e. Tvrtka također ima chatbot pod nazivom “Amazon Q for Companies”, koji bi se na kraju mogao izravno takmičiti s ChatGPT-om koji podržava Microsoft i Googleovim Geminijem. 

Ulagači stoga smatraju Amazon dionicom koja će vjerovatno imati koristi od razvoja umjetne inteligencije i čipova koje nude NVIDIA, ARM i AMD.

Bezosov Blue Origin direktno se takmiči u svemirskoj industriji s SpaceX-om Elona Muska, a obojica žele poslati ljude natrag na Mjesec u svojim svemirskim letjelicama. Navodno rivalstvo postalo je javno 2013. godine nakon što je Blue Origin podnio prosvjed protiv SpaceX-a kako bi smanjio šanse za osiguranje ugovora s NASA-om. Od tada su dvije kompanije uključene u brojne druge sporove zbog kojih su obojica sparingovali na Twitteru / EX-u.

I dok se cijena Tesle povukla, dionice Amazona i dalje rastu, a cijena je ove godine skočila za 17,25 posto. Velika proljetna rasprodaja (od 20. do 25. marta) na Amazonu, koja je po prvi put dostupna svima, mogla bi pružiti dodatni poticaj u narednim sedmicama.