Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rekordno niska razina

Dionice Applea i Tesle u padu zbog problema s opskrbom

Tesla kompanija

Dionice Applea pale su na najnižu tačku od juna 2021. dok su dionice Tesle pale za 73 posto u odnosu na rekordnu razinu u novembru 2021

Dionice Applea i Tesle pale su uslijed rastuće zabrinutosti zbog kašnjenja u njihovim proizvodnim linijama u Kini.

Dionice Applea pale su na najnižu tačku od juna 2021. dok su dionice Tesle pale za 73 posto u odnosu na rekordnu razinu u novembru 2021, javlja BBC.

Obje kompanije se bore da održe proizvodnju u Kini gdje je situacija otežana zbog Covid ograničenja i pravila karantina koje su kineske vlasti uvele još od početka pandemije.

Sada se suočavaju s nedostatkom osoblja dok se Kina bori s najnovijim Covid valom nakon ukidanja ograničenja koja su bila na snazi tri godine.

Globalni ulagači oprezni su uoči dodatnih povećanja kamatnih stopa, globalnog ekonomskog usporavanja i rata u Ukrajini.

Appleov dobavljač Foxconn saopćio je da su njegovi prihodi u novembru pali za 11 posto u usporedbi s istim mjesecom 2021., nakon nemira i demonstracija koje su izbile zbog Covid pravila u njegovoj fabrici u Zhangzhou poznatoj kao “iPhone City”.

Medijski izvještaji pokazuju da je i Teslin proizvodni pogon u Šangaju smanjio proizvodnju zbog sve većeg porasta novih infekcija u Kini. Kompanija je odbila komentarisati ove navode.

Analitičari su mišljenja da je razlog slabe prodaje činjenica da je Tesla ponudila popuste i kineskim i sjevernoameričkim kupcima.

Ulagači su također izrazili zabrinutost u vezi sa Teslinim izvršnim direktorom Elonom Muskom, koji je više puta dospio na kontroverzne naslovnice.