Nakon propasti SVB

Dionice banaka u Evropi ponovo u padu, ulagači zabrinuti

Propala Banka Silicijske doline
(230311) -- SAN FRANCISCO, March 11, 2023 (Xinhua) -- A woman leaves the headquarters of the Silicon Valley Bank (SVB) in Santa Clara, California, the United States, March 10, 2023. SVB, the 16th largest bank in the United States, was closed on Friday by regulators, according to the U.S. Federal Deposit Insurance Corporation. (Photo by Li Jianguo/Xinhua)

“Nije ni čudo da je raspoloženje ulagača i dalje na oprezu prema velikim bankama s obzirom na to da je kreditna agencija Moody's smanjila svoje izglede za američki bankovni sistem na ‘negativne'”, rekao je Russ Mould, direktor ulaganja u AJ Bell, najveće i najcjenjenije investicijske platforme u Velikoj Britaniji

Dionice banaka ponovo su pale jer su ulagači i dalje veoma zabrinuti nakon propasti Silicon Valley Bank (SVB) u SAD-u prošle sedmice.

Neuspjeh SVB-a izazvao je strahove da bi se i druge banke mogle suočiti s problemima.

Dionice švicarskog bankarskog diva Credit Suisse pale su za 20 posto, a ovaj pad je uslijedio nakon što je najveći investitor Credit Suissea rekao da banci više ne može dati finansijsku pomoć, javlja BBC.

Dionički indeksi širom Evrope, uključujući britanski FTSE 100 (koji se odnosi na nekoliko glavnih britanskih indeksa dionica), pali su za oko 2,5 posto ujutru.

FTSE 100 pao je 6 posto u protekloj sedmici i dosegao najniži nivo u tri mjeseca.

– Ulagači su i dalje nervozni zbog onoga što bi se moglo desiti – rekao je Russ Mould, direktor ulaganja u AJ Bell, najveće i najcjenjenije investicijske platforme u Velikoj Britaniji.

– Nije ni čudo da je raspoloženje ulagača i dalje na oprezu prema velikim bankama s obzirom na to da je kreditna agencija Moody's smanjila svoje izglede za američki bankovni sistem na ‘negativne’ – rekao je on.