Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikhil Mehta

Direktor ArcelorMittala zadovoljan, kaže da je Zenica manje zagađena od Sarajeva i Tuzle!?

zenica

Sve poduzete mjere, kako je rekao, već su doprinijele boljem kvalitetu zraku u Zenici, a koja je, smatra on, znatno manje zagađena od velikih bosanskohercegovačkih gradova, poput Sarajeva ili Tuzle, mada se u tom gradu proizvodi čelik

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta prezentirao je na današnjoj pres-konferenciji aktivnosti koje planiraju poduzeti tokom ove godine da bi dodatno smanjili emisije štetnih polutanata u zrak u tom gradu te dobili Integralnu okolišnu dozvolu za koju su već predali zahtjev.

Naveo je da su već sada s emisijom polutanta SOx i NOx u granicama za sve pogone, ali da za prašinu imaju izazove na pogonima Aglomeracija i Čeličana te na Koksari, na kojoj su emisije veće od dozvoljenih granica i prašine i difuzne emisije.

Za poboljšanje emisija iz pogona Koksara, podvukao je, ove su godine ugovorili četiri miliona eura vrijedne projekte, a dodatne investicije imat će i na Čeličani te Aglomeraciji.

-Već tokom ove godine osigurat ćemo da prašina sa Čeličane i Aglomeracije bude u granicama limitima za BiH – istakao je Mehta, koji je najavio kako će i narednih godina nastaviti ulaganja u pogonu Aglomeracija te da će emisije štetnih polutanata iz tog pogona također biti u propisanim granicama.

S obzirom da su 19. novembra prošle godine pokrenuli Toplanu Zenica na plin, prestali su za rad i grijanje grada koristiti energetski ugalj pa je, kako je rečeno, znatno smanjena emisija štetnih plinova koje je prouzročilo sagorjevanje uglja. Smanjilo se i zagađenje rijeke Bosne, kao i odlaganje otpada na deponiju Rača.

-U sklopu zahtjeva za izdavanje Integralne okolišne dozvole, implementirali smo 33 mjere, za pet mjera je u toku realizacije, a dvije mjere nije ni potrebno realizirati. Dosad smo investirali više od 100 miliona eura samo u zaštitu okoliša i to pokazuje naše dobre namjere. Mi smo građani Zenice i nastavit ćemo da budemo građani Zenice – poručio je Mehta.

Sve poduzete mjere, kako je rekao, već su doprinijele boljem kvalitetu zraku u Zenici, a koja je, smatra on, znatno manje zagađena od velikih bosanskohercegovačkih gradova, poput Sarajeva ili Tuzle, mada se u tom gradu proizvodi čelik.