Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor Autoputeva RS zadovoljan jedinstvenim sistemom naplate putarine

ACC TAG
FOTO: autoceste fbih

Jedinstveni sistem elektronske naplate cestarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj BiH dostupan je od 19. juna

Autoputevi RS-a su u mjesec dana od uvođenja jedinstvenog sistema naplate uz pomoć TAG-a rekonfigurisali oko 900 uređaja iz FBiH i 200 iz RS-a.

“Prema našim podacima, Autoputevi su do sada rekonfigurisali oko 900 uređaja čiji su korisnici oni koji imaju uređaje u Autocestama FBiH. Nemamo nikakvih problema u smislu samih prolazaka kroz naplatne rampe, sistem dobro funkcioniše”, kazao je Nedeljko Ćorić vršilac dužnosti direktora Autoputeva RS za Nezavisne.

Ističe da korisnici pokazuju veliki stepen zadovoljstva zbog jedinstvenog TAG uređaja, ali i da imaju ideje za poboljšanje sistema.

“Imamo sugestije od korisnika da bi bilo dobro da se u narednom periodu uredi sistem, na način da imamo jedan račun za Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Međutim, u ovom trenutku ovo je jedino rješenje koje smo mogli da ponudimo korisnicima ovog sistema. Sada imamo instalirana dva računa na jednom TAG-u, gdje je jedan namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu RS, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog preduzeća”, naveo je.

Jedinstveni sistem elektronske naplate cestarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj BiH dostupan je od 19. juna i rezultat je Memoranduma o saradnji o uvezivanju sistema elektronske naplate cestarine koji su potpisali JP Autoceste FBiH i Autoputevi RS.

Na teritoriji BiH korisnici mogu prolaziti kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući cestarinu beskontaktno korištenjem ličnog TAG uređaja.