Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasim Bajrović

Direktor hotela Evropa i Holiday: Nije istina da smo otpustili sve radnike

hotel evropa (1)

Godinu 2020. za hotelijerstvo u BiH smatra već izgubljenom, navodeći podatak da su sve rezervacije za ovu godinu otkazane

Informaciju da su otpustili sve radnike negirao je danas generalni dirketor Europe Group, vlasnika sarajevskih hotela “Evropa” i “Holiday”, Rasim Bajrović, naglašavajući da su na biro za zapošljavanje poslali tek manji broj radnika kojima je ugovor o radu istekao i one koji su bili zaposleni na određeno radno vrijeme.

– Svi naši uposlenici koji su u stalnom radnom odnosu nisu otpušteni i njih je više od 220. Svi zajedno očekujemo konkretnu pomoć države – podvukao je.

Godinu 2020. za hotelijerstvo u BiH smatra već izgubljenom, navodeći podatak da su sve rezervacije za ovu godinu otkazane. Od kada su im nadležne institucije 15. marta zabranile rad, svi hoteli u Kantonu Sarajevo su zatvoreni te su, kako navodi, mnogi poslodavci već počeli s otpuštanjem radnika.

– Posljedice pandemije bit će vrlo teške. Ukoliko se svi nivoi vlasti ne uključe u spašavanje hotelijerstva, bit će jako teško sačuvati radnike i likvidnost firmi – mišljenja je Bajrović.

Hotelijeri u BiH očekuju da država refundira plaće radnicima do aprila 2021. godine u iznosu koji bi dogovorili s Vladom, a da se pri tom ne smije ići ispod minimalne plaće u FBiH.

– Očekujemo i da nas oslobode direktnih poreza (porezi na dohodak i doprinosi) do aprila 2021. godine, da nam plaćanje režijskih troškova prolongiraju do aprila 2021. i umanje cijene za 50 posto – istaknuo je Bajrović.

Jedan od zahtjeva hotelijera u BiH jeste i da ih država oslobodi svih parafiskalnih nameta u potpunosti te da se naloži u bankama da im kredite zamrznu do aprila sljedeće godine.