Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dražen pandža

Direktor kaže da je “Auminij” izgubljen, ako se sutra “ne dogodi čudo”

drazen_pandza_2222

Kriza u “Aluminiju” je potpuno eskalirala u posljednjih godinu dana u kojima je fabrika nekoliko puta bila pred gašenjem. Razlog su, prije svega, ogromni dugovi za električnu energiju koji iznose oko 280 miliona KM, a ukupni dug nekadašnjeg giganta prelazi 400 miliona KM

Generalni direktor “Aluminija” Mostar Dražen Pandža rekao je danas da je “Aluminij” izgubljen i da se u petak, 5. jula, u ponoć kompanija gasi ukoliko se sutra ne dogodi neko čudo.

“Aluminij” zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju sa njima.

“Teško je bilo šta govoriti, puno je tu emocija. Možemo samo reći da smo izgubili ovu kompaniju i za našu djecu i unuke. Od subote ova firma neće raditi”, rekao je Pandža na konferenciji za novinare.

On je rekao da je situacija dramatična, da su uloženi veliki napori da kompanija bude spasena, ali da menadžment više ne vidi kako dalje i da samo mogu očekivati da se dogodi čudo.

Prema njegovim riječima, nedostaje sirovina, rezervnih dijelova, a cijena struje je otišla u visine koje oni više ne mogu pratiti.

“Preuzećemo svu odgovornost koju treba, a nadam se da će i ostali preuzeti isto”, naveo je Pandža.

On je rekao da ova firma godišnje uplati 52 miliona različitih doprinosa, a da radnici u bankama imaju 14 miliona kredita koje više neće moći da plaćaju jer će dobiti samo još jednu platu.

Pandža je naveo da su obavljeni razgovori sa investitorima i oni su tražili da im bude garantovana cijena električne energije.

“Vlada ne može garantovati cijenu i investitori ne žele da uđu u priču. Vlada je rekla da ne zna kako riješiti nabavku električne energije”, rekao je Pandža.

On nije htio upirati prstom u krivce, ali je naveo da “Aluminiju” nikad nije data šansa da radi.

I član Uprave “Aluminija” i izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj Boris Vican rekao je da ova kompanija nikada nije dobila šansu da radi.

“Izmijenila se uprava, ali može se pričati šta je ko radio. Kod nas ne daju subvencije, već deset godina stvaramo gubitak. Za struju imamo dug oko 280 miliona KM. Svima je jasno da `Aluminij` ne može raditi na tržišnim osnovama. Niko ne zna zašto se vežemo za mađarsku berzu”, naglasio je Vican.

On je objasnio da aluminijske firme u Evropi dobijaju razne subvencije i olakšice od države, a da se u FBiH tvrdi da se to ne može dati.

Ponudu za preuzimanje “Aluminija” dao je švajcarski “Glekor”, ali uz uslov da FBiH obezbijedi povoljnu struju za poslovanje, na šta FBiH ne može pristati.

Sutra će u Vladi FBiH biti održan sastanak sa potencijalnim investitorom iz Dubaija, velikom firmom “Dubal”.

Kriza u “Aluminiju” je potpuno eskalirala u posljednjih godinu dana u kojima je fabrika nekoliko puta bila pred gašenjem. Razlog su, prije svega, ogromni dugovi za električnu energiju koji iznose oko 280 miliona KM, a ukupni dug nekadašnjeg giganta prelazi 400 miliona KM.