Biznis

Jim Yong Kim

Direktor Svjetske banke podnosi ostavku

07/01/2019

Kima (59) bi trebala privremeno zamijeniti Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Svjetske banke, objavila je institucija sa sjedištem u Washingtonu

Direktor Svjetske banke Jim Yong Kim objavio je da s 1. februarom podnosi ostavku na čelno mjesto te institucije, četiri godine prije kraja njegovog drugog mandata, javlja Anadolu Agency.

Kim, koji je ne čelu Svjetske banke proveo šest godina, poručio je u saopćenju da će se priključiti jednoj kompaniji i fokusirati “na ulaganja u infrastrukturu u zemljama u razvoju”.

Kima (59) bi trebala privremeno zamijeniti Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Svjetske banke, objavila je institucija sa sjedištem u Washingtonu.

“Bila mi je velika čast služiti kao predsjednik jedne ovako ugledne institucije. Rad Svjetske banke važniji je nego ikada u vrijeme kad aspiracije siromašnih rastu u svijetu, a problemi poput klimatskih promjena, epidemija, gladi i izbjeglica nastavljaju se povećavati”, rekao je Kim.

U saopćenju se ne navode razlozi njegovog odlaska.

Na čelu Svjetske banke obično je Amerikanac, dok je menadžment Međunarodnog monetarnog fonda obično povjereno osobi iz Europe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.