Đurić: RS mora da se prestane hvaliti da ima jeftinu radnu snagu

radnik gradiliste

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić upozorio je danas da u sektorima privrede, koji su izvozno orjentisani, postoji sve više narudžbi za poslove, a sve su manje mogućnosti da se odgovori postavljenim zadacima.

I u narednoj godini, kaže, bit će još veći problem da se osigura popunjenost postojećih radnih mjesta, na šta utiče odliv kvalifikovane radne snage.

-Ne možemo svoj razvoj i budućnost graditi na niskim plaćama. RS mora da prestane da se hvali kako ima jeftinu radnu snagu, već treba da radi na tome da ima kvalitetne i osposobljene radnike, koji će imati svoju cijenu na svjetskom tržištu, ne kao iznajmljena radna snaga, nego kroz proizvod koji ćemo plasirati – ukazao je Đurić novinarima u Banjoj Luci.

To je, kaže, dugotrojan proces.

Istakao je da je u RS ove godine evidentan izvjestan privredni rast u prerađivačkoj industriji te rast broja zaposlenih u industriji, kao i smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, što su ohrabrujući podaci, ali nisu doovljni, jer rast mora biti mnogo veći.

-Nažalost, prisutan je i značajan pad likvinosti privrede – upozorio je predsjednik Privredne komore RS-a i naglasio da je moguće ostvariti stope privrednog rasta od šest-sedam posto dosljednim provođenjem mjera iz Programa ekonomskih reformi.

-Ukoliko to ostane mrtvo slovo na papiru, do toga neće doći – naglasio je Đurić.