Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara BiH

Do 31. decembra 2024. suspendovane i smanjene carine na određene uvozne robe

kamioni izvoz uvoz
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL
Ilustracija

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) je pozdravila ovu odluku Vijeća ministara, jer smatraju da je od presudnog značaja za opstanak proizvodnje

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je jednoglasno donijelo odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu određenih roba do 31. decembra sljedeće godine.

Kako su saopćili iz Vijeća ministara, odluka je donesena na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Cilj je, kako su naveli, podrška domaćoj ekonomiji, podsticanje konkurencije i poboljšanje uslova poslovanja, uz očuvanje postojećih radnih mjesta te dodatno zapošljavanje.

Odlukom je obuhvaćeno, kako su istakli, 68 tarifnih oznaka, u odnosu na 63 obuhvaćene u prošloj godini u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene, grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih bh. proizvođači koriste u vlastitoj proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Carinske stope na robe obuhvaćene ovom odlukom ne odnose se na robe koje su porijeklom iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, saopćili su iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) je pozdravila ovu odluku Vijeća ministara, jer smatraju da je od presudnog značaja za opstanak proizvodnje.