Održan sastanak

Do kraja godine bit će poznata trasa Jadransko-jonske magistrale

20200708_2_43338745_56524122_Web

Mitrović je informirao prisutne o postignutom dogovoru da se do kraja 2020. godine usaglasi trasa te da je za to, osim Republike Srpske, neophodna i saglasnost Federacije BiH, Republike Hrvatske i Crne Gore

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak u Trebinju s gradonačelnikom ovog grada Mirkom Ćurićem, kojem je prisustvovao i izvršni direktor Saveza općina i grada istočne Hercegovine Luka Petrović, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je istaknuto na sastanku, do kraja godine bit će poznato koja će se trasa od pet ponuđenih izabrati za izgradnju buduće Jadransko-jonske magistrale, koja svojim dijelom prolazi preko teritorije grada Trebinja, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Mitrović je informirao prisutne o postignutom dogovoru da se do kraja 2020. godine usaglasi trasa te da je za to, osim Republike Srpske, neophodna i saglasnost Federacije BiH, Republike Hrvatske i Crne Gore.

”Vjerujem da možemo postići dogovor. Federacija BiH će finansirati svoj dio trase, a Republika Srpska svoj. Preduvjet za finansiranje je, prije svega, usaglašenje buduće trase“, naveo je Mitrović.

Ćurić je rekao da će Grad Trebinje, ali i ostale lokalne zajednice iz Hercegovine, dati svoje mišljenje i prijedlog najbolje trase koja treba spojiti BiH budućom autocestom s Hrvatskom i Italijom, odnosno Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom, dodajući da ponuđene dionice prolaze kroz Popovo polje, preko trebinjskih brda i Zubaca.

Jadransko-jonska autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici s Crnom Gorom.

Plansko-projektnom dokumentacijom ove autoceste predviđeno je da njena dužina kroz BiH bude oko 110 kilometara.

Jadransko-jonska autocesta je dio istoimenog koridora dužine oko 1.110 kilometara koji prolazi kroz sedam zemalja – Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i završava u luci Igumenica u Grčkoj.