Biznis

Rezultati poslovanja

Dobit BH Telecoma za prethodnu godinu veća za 48,5 posto u odnosu na planiranu

22/03/2022
Foto: D. Begović/Fokus

U 2021. godini koja je jedna od najznačajnijih godina za ovu kompaniju kada je riječ o ulaganjima u digitalnu transformaciju i u produkciju domaće kinematografije, BH Telecom je u budžet FBiH uplatio 76,5 miliona KM

Kompanija BH Telecom je u prošloj godini ostvarila bruto dobit u iznosu 70,1 milion KM i u odnosu na planiranu, dobit je povećana za 48,5 posto – istaknuto je danas u Sarajevu na godišnjoj pres-konferenciji ove kompanije na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja i najznačajnije aktivnosti u poslovanju tokom 2021. godine.

Premijer FBiH Fadil Novalić je rekao da su protekle dvije godine, zbog posljedica pandemije, bile veoma zahtjevne na zdravstvenom, ekonomskom i uopšte društvenom planu, ali da je BH Telecom uspješno reagovao i pokazao se društveno odgovornom kompanijom.

– Ta kompanija je, između ostalog, dala značajan doprinos u provođenju online nastave, a milion KM od njihove dobiti, u dogovoru sa Vladom FBiH, izdvojen je za kupovinu potrebnih medicinskih sredstava. Zahvaljujući odgovornom upravljanju i provođenju novih tehnologija, te donošenjem dobrih poslovnih odluka, BH Telecom je uspio osigurati vrhunske usluge korisnicima – istakao je Novalić.

U 2021. godini koja je jedna od najznačajnijih godina za ovu kompaniju kada je riječ o ulaganjima u digitalnu transformaciju i u produkciju domaće kinematografije, BH Telecom je u budžet FBiH uplatio 76,5 miliona KM. U tom iznosu je sadržana i dodatna dividenda od 45 miliona KM za finansiranje infrastrukture Aerodroma Bihać, kao i izgradnju cestovne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu.

– Treba naglasiti da je BH Telecom u prethodnoj deceniji uplatio u budžet Federacije BiH čak 756,9 miliona KM. Kao predstavnik Vlade FBiH, vlasnika ove javne kompanije, ponosan sam poslovnim rezultatom BH Telecoma, kao i partnerskom saradnjom sa menadžmentom društva – rekao je Novalić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je rekao da su postignuti finansijski rezultati zaista impresivni i svrstavaju BH Telecom u najveće kompanije koje već godinama značajno doprinose budžetu FBiH.

– Vjerujem da smo svi svjesni izuzetnog značaja BH Telecoma za cjelokupno bh. društvo kao telekom operatora koji pomjera granice u tehnološkom smislu, ali i kao kompanije koja je napravila iskorak i koja je u prethodnom periodu pokrenula izgradnju jedinstvene platforme za audio-vizuelni sadržaj BH Contentlab, pokrenula platformu za start-up projekte BH Techlab sa najvećim budžetom za inovacije u iznosu od 15 miliona KM, te realizovala aktivnosti na ostvarivanju saradnje sa svjetski priznatim IT kompanijama i domaćim IT kompanijama sa kojima kreira najsofisticiranija rješenja za tržište u BiH i izvan BiH – izjavio je Lasić.

Predstavljajući najznačajnije finansijske pokazatelje poslovanja ostvarene u 2021. godini, generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je naveo da su ukupni prihodi ostvareni u iznosu 471,6 miliona KM, što je više za 14,5 miliona KM u odnosu na ostvarenje prihoda iz 2020. godine, odnosno za 1,1 milion KM više u odnosu na godišnji plan prihoda. Ukupni rashodi iznosili su 401,5 miliona KM i manji su u odnosu na prethodnu godinu.

Kahriman je istakao da je povećan broj korisnika usluga BH Telecoma, odnodno zabilježeno je povećanje broja prepaid, postpaid, kao i korisnika Moja TV baze.

– U periodu od 2018. do 2021. godine BH Telecom je podržao više od 2.500 različitih projekata, manifestacija i društveno korisnih aktivnosti pravnih lica sa područja cijele BH sa ukupnim iznosom od oko 13 miliona KM dok smo u zadnjih deset godina donirali ukupno 10 miliona KM – rekao je Kahriman, dodajući da je BH Telecom postao predvodnik digitalne transformacije.

Namjera BH Telecoma, po njegovim riječima, jeste da bude ključni partner, da u nekim projektima bude nosilac konzorcija, a u nekim strateški partner za implementaciju projekta i rješenja koja će dati doprinos izgradnji digitalnog društva.

Tako je danas demonstriran prvi smart poligon u BiH koji se realizuje u okviru BH Smart Lab platfome BH Telecoma. Smart poligon je skup lot usluga koje korisnicima nude na jednom mjestu pametna rješenja u vidu pametnog parkinga, pametne punionice, pametne rasvjete i pametnog odvoza smeća.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.