Dobit kompanije Nike porasla 24 posto

nike tenisice

Svjetski div Nike je u proteklom tromjesečju ostvario čistu dobit od 865 miliona dolara, 24 posto više nego u istom periodu lani, što je već osmi kvartal zaredom kako najveći svjetski proizvođač sportske opreme ostvaruje bolje poslovne rezultate od očekivanih.

[pull_quote_right]Teško je shvatiti kako tako velika kompanija može iz godine u godinu ostvarivati tako impresivne rezultate[/pull_quote_right]

Prema izvještaju objavljenom u četvrtak, prihodi Nikea porasli su u njegovom fiskalnom tromjesečju, završenom s krajem maja, za 4,8 posto u odnosu na isti period lani, na 7,78 milijardi dolara.

Prihodi u Sjevernoj Americi, najvećem Nikeovom tržištu, porasli su 13 posto, što se ponajviše zahvaljuje snažnom, 8,6-postotnom rastu prodaje tenisica, najvećem izvoru prihoda Nikea.

Posebice je snažno porasla prodaja tenisica za košarku pod brand nazivima “Jordan”, “LeBron” i “Kobe”, koje su izuzetno popularne u SAD-u i na koje Nike drži veću maržu, a snažno je porasla i prodaja tenisica za trčanje.

Zahvaljujući odličnom prvom tromjesečju, Nike je povećao svoje procjene prodaje u cijeloj tekućoj poslovnoj godini, pa sada očekuje njen rast po dvocifrenoj stopi.

“Rezultati Nikea zaista su impresivni. Teško je shvatiti kako tako velika kompanija može iz godine u godinu ostvarivati tako impresivne rezultate”, kaže Brian Yarbrough, analitičar “Edward Jonesa”.

Nakon objave poslovnog izvještaja, cijena dionice Nikea porasla je u četvrtak na Wall Streetu više od 3 posto, na 108 dolara.