Dobnigg: Naredne godine očekujemo najsnažniji oporavak BiH od 2009.

Dobnigg

Direktor Raiffeisen banke u BiH Karlheinz Dobnigg, u intervju za internet magazin Bosnia Today, kazao je da se očekuje da BiH naredne godine ostvari najveći ekonomski oporavak od krize iz 2009. godine.

– Zabilježeni ekonomski rast u BiH od 1 posto GDP-a prošle, i 2 posto ove godine, predstavlja dobar osnov za poboljšanje životnog standarda građana, naravno ukoliko se nastavi i u narednom periodu. U 2016. očekujemo pozitivnu dinamiku koja bi trebala dovesti do rasta od 3 posto, što bi bio najsnažniji ekonomski napredak u BiH od finansijske krize 2009. godine – kazao je Dobnigg.

Prema njegovim riječima, zajedno s tradicionalnim pokretačima bh. ekonomije kao što su izvoz i privatna potrošnja, predviđeni ekonomski rast će također biti podstaknut privatnim i javnim investicijama, što će dovesti do rasta zaposlenosti i bolje kupovne moći bh. građana.

No, podsjetio je da će ostvarenje ovih pozitivnih očekivanja velikim dijelom zavisiti od političke stabilnosti i provođenja neophodnih ekonomskih reformi.

Komentarajući podatak da je u prvih devet mjeseci ove godine došlo do rasta kredita vladama, a blagog pada kompanijama, Dobnigg je kazao da porast kredita javnom sektoru u prethodnom periodu ne predstavlja prijetnju kapacitetu bankarskog sektora za kreditiranje privrede.

Mali pad u kreditima kompanijama je, kako je istakao, uglavnom rezultat nepovoljnog i izazovnog makroekonomskog ambijenta, obojenog nedostatkom investicija i političkom nestabilnošću.

Osim toga, banke u BiH su bile prisiljene konsolidirati svoje bilanse, čisteći ih od loših kredita, koji su bili mnogo veći u korporativnom segmentu u odnosu na druge, kao što su maloprodajni ili javni sektor.

– U svakom slučaju, korporativni krediti predstavljaju najveću kategoriju unutar ukupne strukture kredita s pozitivnim izgledima za dalju ekspanziju u dužem periodu – istaknuo je Dobnigg.

Govoreći o razultatima Raiffeisen banke u godini na izmaku, on je kazao da su uspjeli zadržati poslovnu stabilnost i snažnu tržišnu poziciju, uprkos izazovnim tržišnim uvjetima.