Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borba s pandemijom

Dodatna podrška EBRD-a i EU malim i srednjim preduzećima u BiH

ebrd

Direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl kazala je da neprekidno rade sa svojim institucionalnim i finansijskim partnerima kako bi podržali poduzeća iz privatnog sektora u zemlji.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) osigurali su dodatnu podršku malim i srednjim poduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini koja se suočavaju s utjecajem pandemije koronavirusa.

Zajam od pet miliona eura Sparkasse banci za daljnje kreditiranje preduzeća osiguran je radi povećanja njihove konkurentnosti i zadovoljenja EU standarda.

Sredstva će poduzećima osigurati kontinuirani pristup finansijama, pomoći u ispunjavanju visokih proizvodnih standarda i omogućiti da u potpunosti iskoriste mogućnosti trgovanja na regionalnom i evropskom tržištu. Nadalje, zajam će potaknuti poslovna ulaganja u moderniju opremu i proizvodne pogone, za koje se očekuje da će postati katalizator zelenog oporavka u Bosni i Hercegovini i široj regiji.

Sredstva su dio šireg programa EBRD-a i EU za podršku malim i srednjim preduzećima širom zapadnog Balkana. EBRD obezbjeđuje zajmove preduzećima preko partnerskih finansijskih institucija, dok ih EU dopunjuje poticajima i tehničkom pomoći s ciljem identificiranja i provjere najbolje dostupne opreme i tehnologija.

Direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl kazala je da neprekidno rade sa svojim institucionalnim i finansijskim partnerima kako bi podržali poduzeća iz privatnog sektora u zemlji.

– Sada je važnije, nego ikada prije, osigurati odgovarajuće finansiranje za prevladavanje različitih ekonomskih izazova uzrokovanih pandemijom koronavirusa. MSP su okosnica ekonomije, zbog čega danas intenziviramo svoju podršku i predanost njima – dodala je Naessl.

Šef Odjela za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Richard Máša rekao je da su ulaganje u konkurentnost privatnog sektora zapadnog Balkana kroz podršku inovacijama, zelenoj i digitalnoj tranziciji malih i srednjih poduzeća temelj novog Ekonomskog i investicijskog plana Evropske unije vrijednog do devet milijardi eura za regiju.

– Kombinacija bespovratnih sredstava i zajmova s garancijom trebala bi potaknuti ulaganja za jačanje konkurentnosti MSP-a i potaknuti otvaranje radnih mjesta. Pandemija Covid-19 povećala je interes malih i srednjih poduzeća za digitalizaciju i BiH nije iznimka. Dodatna podrška EU-a od približno 30 miliona eura malim i srednjim poduzećima u BiH dodatno će stimulirati ulaganja u digitalne tehnologije i vještine za jačanje otpornosti MSP-a u krizi – istakao je Máša.

Sparkasse banka je, po riječima predsjednika Uprave Sparkasse Bank BiH Sanela Kusturice, opredijeljena da kroz svoju standardnu finansijsku ponudu, ali i ovakve posebne kreditne linije, potiče razvoj i poduzetnički potencijal malog i srednjeg biznisa, sve sa krajnjim ciljem stimulacije ukupnog poslovnog ciklusa u BiH.

– Nastavak konstruktivne saradnje sa EBRD-om i otvaranje nove kreditne linije nam je posebno važno sada, u momentu kada se poduzetnici susreću sa finansijskim izazovima usljed globalne pandemije i kada im je potreban lakši pristup sredstvima finansiranja, ali i poticajima – dodao je Kusturica.

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini. Do danas je uložila preko 2,7 milijardi eura u 187 projekata. Banka je fokusirana na širenje lokalnog privatnog sektora, promociju regionalne i međunarodne integracije i održivu upotrebu resursa, saopćeno je iz EBRD-a.