Dodijeljeni prvi certifikati iz agroturizma u Tuzlanskom kantonu (VIDEO)

0608_agroturizam_certifikati

Certifikati “Agroturizam PREC”, prve šestomjesečne obuke iz te oblasti na području Tuzlanskog kantona, dodijeljeni su danas polaznicima u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Edukator, tokom proteklih mjeseci, bio je Porodični ruralni edukativni centar PREC čijom podrškom Ministarstvo potiče razvoj agroturizma na području Kantona.

Prvu obuku na području TK iz oblasti agroturizma prošlo je devet polaznika. Cilj je na taj način doprinijeti promociji vrijednosti ruralnog turizma, dodatnog vrednovanja sela i poljoprivrede, kulturnih i prirodnih bogatstava TK. Inače, u Živinicama je u junu održan i prvi sajam pod nazivom “Dani agroturizma” uz podršku Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj TK.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK-a Mirsad Gluhić kazao je da je agroturizam jedan od segmenata turističke ponude TK-a u kojem je Ministarstvo uzelo učešće.

– Drago mi je da i Živinice imaju manifestaciju karaktera sajma jer to nam je ponuda koja je značajna za TK i lokalnu zajednicu – poručio je ministar Gluhić.

Predsjednik Udruženja PREC Živinice Safet Čaušević istakao je da je danas imao čast da predstavi polaznike edukacije iz agroturizma.

– Budući da je PREC jedna ispostava škole iz Francuske smatramo da je i to jedan plus za naš kanton i općinu – kazao je Čaušević.

Polaznici edukacije pohađali su 130 časova u proteklih šest mjeseci. Govoreći o obuci izrazili su zadovoljstvo onim što su imali priliku za ovo vrijeme naučiti. Ta znanja će im, ističu, pomoći i u poslovima kojima se bave.

Iz Porodičnog ruralnog edukativnog centara PREC ističu da bi u narednom periodu mogli upriličiti ovakvu obuku i za mlade ljude. Na taj način, bi doprinijeli, kažu, razvoju agroturizma, ali i promociji domaćih proizvoda, gastronomije i drugih vrijednosti ove regije.