Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Dogovoren plan za gašenje termoelektrana na ugalj do 2035. godine

elektrane-na-ugalj-1200×675

Prije godinu dana, vijeće, koje je imenovalo Vlada, preporučilo je da Njemačka prestane sa sagorijevanjem uglja za proizvodnju struje najkasnije do 2038. godine

Njemački zvaničnici dogovorili su se o planu za gašenje nacionalnih termoelektrana najkasnije do sredine 2030-ih godina, objavila je u četvrtak savezna Vlada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prije godinu dana, vijeće, koje je imenovalo Vlada, preporučilo je da Njemačka prestane sa sagorijevanjem uglja za proizvodnju struje najkasnije do 2038. godine, kao dio napora za suzbijanje klimatskih promjena.

Međutim, napori da se to pretvori u politiku zastali su posljednjih mjeseci. Neka područja, posebno na manje prosperitetnom istoku, uveliko zavise od iskopavanja uglja.

Zvaničnici savezne Vlade i guverneri pogođenih pokrajina složili su se o “putu gašenja” postrojenja na ugalj na sastanku koji je završen u ranim jutarnjim satima u četvrtak, navodi se u saopštenju Vlade.

U njemu je rečeno da će se pregledi onoga što je obavljeno vršiti 2026. i 2029. godine, kako bi se utvrdilo da li Njemačka može izaći iz proizvodnje električne energije na ugalj 2035. godine, tri godine prije krajnjeg roka.

Njemačka više od trećine električne energije dobija sagorijevanjem uglja, što stvarajući velike količine stakleničkih plinova koji pridonose globalnom zagrijavanju.

Vlada Njemačke već je odobrila plan da do 2038. godine utroši do 40 milijardi eura kako bi ublažila uticaj od odustajanje od fosilnog goriva na rudnike uglja. Taj novac trebao bi početi da se koristi nakon što Bundestag usvoji zakon kojim se utvrđuju datumi i uslovi prekida sagorijevanja uglja u Njemačkoj.