Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dokaz kvaliteta: Bh. sirevi se probijaju na inostrana tržišta

sir

Bosanskohercegovački autohtoni proizvodi kao što su sirevi (Livanjski, Travnički…) među najkvalitetnijim su u Evropi, ističu proizvođači te dodaju da je to velika izvozna i razvojna šansa za BiH.

Kako Fokus.ba saznaje u Mljekari Livno, ova kompanija očekuje da u ovoj godini plasira svoje proizvode i na rusko tržište.

“Plasman na inozemna tržišta je dobar, radimo na tome da pojačamo prodaju. Naš godišnji otkup mlijeka je cca 9.000.000 litara. Planovi za ubuduće su pojačati prodaju u BiH, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, također i u zemlje EU. Nadamo se da će se tokom ove godine naša roba prodavati i na ruskom tržištu”, naveli su iz ove mljekare za Fokus.ba.

Dodaju da su zadovoljkni poslovanjem u proteklom periodu i pored određenih poteškoća.

“Zadovoljstvo je moglo biti i puno veće da se u Republici Hrvatskoj nije desio ovaj problem sa Agrokorom. Naš dobavljač za Hrvatsku i EU je Zvijezda, članica Agrokor grupe”, navode iz Mljekare Livno.

BiH još uvijek mora mnogo raditi na promociji svojih autohtonih proizvoda, navode iz ove kompanije, te dodaju da je u sirarstvu potencijal u Livanjskom siru, Travničkom siru, siru iz mijeha, kajmaku itd.

“Ovi proizvodi moraju biti razvojna šansa BiH. Kao prvo u svjetskoj industrijaliziranoj sredini mi ne možemo biti konkurencija u bilo kojoj masovnoj proizvodnji. Naša šansa su naše specifičnosti i naša kvaliteta. Bog nam je dao nezagađenu okolinu i prirodne ljepote, a srećom je tako i ostalo. Vjerujemo da ćemo svojom voljom, radom, upornošću u relativno kratkom roku doći na tržišta širom svijeta. Država može raznim mjerama utjecati na promociju, recimo podržavanjem različitih sajmova, seminara, međunarodnih promotivnih događanja, preko turističkih programa i slično”, zaključili su iz Mljekare Livno.