Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Domaći krompir u prodavnicama zahvaljujući Konzumu BiH

konzum-krompir

Ovogodišnji urod krompira na području RS-a dosta je dobar, no proizvođači se susreću s problemom izvoza na prostor EU zbog velikih carina i troškova distribucije, te izuzetno niske cijene ovog povrća, kojom se ne mogu pokriti ni troškovi proizvodnje. Konzum BiH kontinuirano podržava rast i razvoj domaće bh. privrede, a dogovoren je otkup više od 250 t krompira od proizvođača iz ovog dijela BiH.

Plodovi krompira koji rastu u vrtu Duška Ljepojevića iz Lijevče polja dobrog su kvaliteta, a ova godina bila je povoljna za uzgoj krompira. Inače, područje Lijevče polja između Banjaluke i Gradiške jedno je od najpovoljnijih za uzgoj ove vrste povrća prvenstveno zbog blizine vode i povoljnih vremenskih uslova.

dusko-ljepojevic-i-zeljko-bradaric

Duško Ljepojević i Željko Bradarić

“U jesenskom periodu proizveli smo blizu 130 t krompira, a cjelokupan iznos otkupio je Konzum BiH, s kojim uspješno surađujem već nekoliko godina. Drago mi je što je ovako velika kompanija prepoznala rad i kvalitet domaćih poljoprivrednika. Takva podrška dugoročno pomaže domaću privredu i prehranjuje porodice koje se bave poljoprivredom”, naglasio je Duško Ljepojević, poljoprivrednik iz Lijevče polja.

U selu Seserovci na području općine Gradiška, Dalibor Vučković može se pohvaliti prinosom od 120 t krompira.

dalibor-vuckovic-i-zeljko-bradaric

Dalibor Vučković i Željko Bradarić

“Prethodnih godina išao sam od vrata do vrata i pitao ko će kupiti moj krompir, a ove godine otvorila su mi se vrata najvećeg prodajnog lanca u BiH i zaista sam sretan zbog toga. Drago mi je da će kupci imati priliku kupiti domaći krompir u Konzumovim prodavnicama i tako nas podržati”, odgovorio je Vučković.

Saradnju s Konzumom ostvario je i Branko Bajić, te će se i njegov krompir već od sutra naći na Konzumovim policama, a ova kompanija će i dalje snažno nastaviti pomagati domaće proizvođače.