Biznis

Ministarstvo privrede

Donijeti novi Zakon o turizmu i prvi zakon o ugostiteljstvu u KS

02/06/2022

Ministar Delić najavio je da će se po dolasku direktorice početi pripreme za donošenje novog zakona o turizmu, zakona o Turističkoj zajednici, kao i priprema nacrta prvog zakona o ugostiteljstvu Kantona Sarajevo

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo imenovalo je na mjesto direktorice Direkcije za turizam Indiru Ibričić čime je taj važan sektor počeo s radom iako je osnovan još 2008. godine, ali koji do danas nije imao imenovanog direktora.

– Godinama u Ministarstvu privrede nije bilo nikog u sektoru za turizam, iako je turizam jedna od strateških grana privrede i oblast od koje imamo velike prihode, posebno što su uz turizam usko vezane ugostiteljske i druge uslužne djelatnosti. Mi smo smatrali da je neophodno da se ova direkcija uspostavi i osigurali smo sve neophodne uvjete da to i ostvarimo – kazao je ministar Adnan Delić.

Ibričić je diplomirana ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom rada na domaćem i međunarodnom poslovno- finansijskom polju koja je naglasila da će se odmah početi s radom na Strategiji razvoja turizma Kantona Sarajevo, čije je donošenje zakonska obaveza.

Ministar Delić najavio je da će se po dolasku direktorice početi pripreme za donošenje novog zakona o turizmu, zakona o Turističkoj zajednici, kao i priprema nacrta prvog zakona o ugostiteljstvu Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

– Apsurdno je da Kanton koji najveće prihode ostvaruje od ugostiteljskih i ostalih uslužnih djelatnosti nema zakon koji regulira tu oblast i zato je od iznimnog značaja Direkcija za turizam koja će, između ostalog, raditi i na donošenju zakonskih propisa – pojasnio je ministar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.