Njemačka

Došao je i taj dan: Počeo “konačan pad” za dizelaše

dizel automobili dizelasi

Prije nekoliko dana Upravni sud odlučio je da gradovi Bohn i Keln moraju da uvedu zabrane saobraćanja dizelašima koji ne zadovoljavaju ekološke norme

Bilo je samo pitanje vremena kada će njemački sudovi osim u gradovima početi uvoditi zabrane saobraćanja starijih generacija dizel automobila i na ključnim dionicama kultnog Autobana, piše “Deutsche Welle”.

Čini se da su stvari upravo počele da se odvijaju jako brzo po pitanju progona dizelaša s njemačkih puteva… Prije nekoliko dana Upravni sud odlučio je da gradovi Bohn i Keln moraju da uvedu zabrane saobraćanja dizelašima koji ne zadovoljavaju ekološke norme. Odlučeno je, naime, da dizelaši Euro 4 norme neće moći da saobraćaju centrima ta dva grada od aprila iduće godine, dok će ta zabrana zahvatiti i dizelaše Euro 5 norme kojima će ulazak biti zabranjen od septembra 2019. godine.

I sve to na činjenicu da su Stuttgart, Frankfurt, Mainz, Achen i Berlin već objavili takve planove, dok je u Hamburgu dio dizelaša već zahvaćen zabranama. Sada su sudovi po prvi put, na iznenađenje mnogih, odlučili da uvedu zabranu saobraćanja starijih dizelaša i na Autobanu.

Konkretno, na dijelovima autoputa A40, jedne od najopterećenijih dionica koja prolazi kroz industrijsku Rursku oblast i preko njemačko-holandske granice, zabrana će se početi primjenjivati od jula iduće godine.

Zabrana se odnosi i na određena područja gradova Goelsenkirchena i Essena. Ipak, Autoban Nijemcima predstavlja gotovo pa svetinju, nešto sasvim drugo od centra gradova, žilu kucavicu kompletnog saobraćaja i opštu povezanost zemlje pa čudi da su iz Ministarstva zaštite okoline Sjeverne Rajne-Vestfalije prihvatili prigovor njemačke državne podrške za zaštitu okoline (DUH) na čistoću vazduha na dijelovima spornog autoputa A40.

S ovakvom odlukom bez presedana, dakle zabrana saobraćanja starijim dizelašima na autoputevima sasvim je jasna poruka sudova – zbogom dizelu. Jer od jula iduće godine kad zabrana stupa na snagu primjer bi mogli da prate i druge oblasti zemlje s jakim eko-lobijem gdje prolaze važni pravci Autobana što bi definitivno označilo “konačan pad” dizela.

Ali, i bez takvog scenarija prodaja novih dizelaša u Njemačkoj već je drastično pala na tek 31,1 odsto od ukupnog broja prodatih vozila u prvoj polovini 2018. u odnosu na 43,1 odsto lani i uskoro bi po brojnim pokazateljima mogla da dotakne samo dno.

I ne samo kupci, već i sami proizvođači sve više napuštaju dizelski pogon budući da razvoj takvih motora jednostavno postaje neisplativ.