Biznis

Banke u problemu

Dužnici napuštaju državu, krediti ostaju i nema ko da ih vraća

24/01/2020

Oni koji odlaze imaju kredite, a banku nerijetko ne obavještavaju o svojim planovima, što nameće pitanje naplate potraživanja

Sve više ljudi u potrazi za poslom napušta region, što posebno pogađa tržište rada.

Međutim, problem se proširio i na bankarski sektor. Oni koji odlaze imaju kredite, a banku nerijetko ne obavještavaju o svojim planovima, što nameće pitanje naplate potraživanja.

Direktor Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini Berislav Kutle prije nekoliko dana je ukazao na ovaj problem. Krediti su osigurani preko osiguravajućih društava, međutim, osiguravajuća društva ne osiguravaju slučaj kad neko jednostavno prestane da plaća obavezu i onda banke njihov dug moraju da naplate iz svojih izvora. Zato traže načine za još neku garanciju vraćanja.

Prema riječima Kutlea, neophodan je, prije svega, internacionalni rad.

“Potrebno je raditi na povezivanju BiH s drugim državama, pogotovo s Njemačkom i Irskom, kako bi se moglo doći do mjesta prebivališta onoga ko je podigao kredit i otišao, te mu nametnuti obavezu vraćanja”, rekao je Kutle.

Da li će bankari juriti dužnike po bijelom svijetu, pokazaće vrijeme. Mnogi koji odlaze na rad ili sada već i trajniji život u inostranstvu na to su se odlučili upravo zato što s postojećim zaradama nisu mogli da izdrže teret prezaduženosti, najčešće stambenih kredita. Međutim, to što neko ode iz zemlje ne znači da prestaje da plaća tu obavezu. Naprotiv, od većih zarada u stranoj zemlji neki to nastavljaju da čine, a ima i slučajeva da se s bankom raskusuraju”.

Kako piše beogradska politika, sličan je slučaj u Srbiji, ali i ostalim zemljama regiona.

Što se tiče Srbije, piše Politika, udio nenaplativih kredita je na rekordno niskom nivou, manje od pet odsto svih odobrenih zajmova, tačno 4,7 odsto, prema posljednjim dostupnim podacima.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.