Dva miliona KM podsticaja za zapošljavanje 200 radnika u RS-u

rs – zaposljavanje – ugovor
FOTO: Srna

Ministar nauke i tehnologije RS-a Jasmin Komić potpisao je danas, uime Vlade RS-a, Ugovor o dodjeli sredstava za realizaciju programa podrške zapošljavanju u oblasti usluga koje su predmet međunarodne trgovine, s kompanijom NCR Banja Luka, koju je zastupao zamjenik direktora Vladan Živanović.

Radi se o ugovoru vrijednom 2.000.000 KM, zahvaljujući kojem će biti zaposleno 200 radnika u RS-u, od čega 25 posto s visokom stručnom spremom.

Komić je pojasnio da će Vlada RS-a osigurati podsticaje od 10.000 KM po radniku.

Zapošljavanje prvih stotinu radnika i prva tranša od milion KM iz budžeta RS-a za te namjene predviđena je do kraja godine, a naredne godine druga tranša novca i još 100 novih radnih mjesta.

U naredne tri godine Vlada RS-a će, kao rezultat tog ugovora, imati tri i po miliona KM na ime poreza i doprinosa za plaće, rekla je entitetska premijerka Željka Cvijanović uz stav da je riječ o isplativoj investiciji.

Ta investicija će omogućiti, kako je navela, uključivanje RS-a u globalne trendove, nove tehnologije i metode poslovanja, stvaranje novih radnih mjesta i povećanje konkurentnosti Republike Srpske u odnosu na okolinu.

Zamjenik direktora kompanije NCR Banja Luka Vladan Živanović rekao je da ta kompanija posluje u domenu usluga softverske prirode.

Kazao je da će zaposleni iz centra u Banjoj Luci pružati softversku podršku tehnološke prirode za korisnike kompanije iz domena usluga.