Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džindić: Gas uskoro još jeftiniji

nermin dzindic

Na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH najvjerovatnije će se naći odluka o pojeftinjenju cijene gasa sa sadašnjih 550 KM za hiljadu kubnih metara na 500 KM, a koju je donio Nadzorni odbor BH Gasa.

To je za Faktor potvrdio Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. Objašnjava kako se zbog komplikovane procedure odluka nije našla na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH.

– Malo je procedura duga i teška. Naime, Nadzorni odbor BH Gasa je donio odluku o pojeftinjenju gasa sa 550 KM na 500 KM. Ali, onda se odluka upućuje resornom ministarstvu i ja sam dao svoje mišljenje na takvu odluku koja je zapravo u skladu sa našim zahtjevima. Potom se prosljeđuje Ministarstvu trgovine FBiH sa čijim ministrom sam razgovarao, a koji mi je rekao da će čim dobije odluku dati svoje mišljenje, odnosno, saglasnost – naveo je Džindić, dodajući kako će tek nakon toga odluka doći na dnevni red Vlade FBiH.

Mišljenja je da će se to najvjerovatnije desiti već na sljedećoj sjednici Vlade.

– Pojeftinjenje stoji, ono je neminovno. Također, tražit ćemo ubuduće da nas prate Nadzorni odbor BH Gasa i Uprava kako se ne bismo morali vraćati unazad, već samo ići naprijed – rekao je Džindić za Faktor.

Kada odluka o pojeftinjenju gasa stupi na snagu to će biti četvrto pojeftinjenje u posljednjih pola godine. U oktobru prošle godine cijena gasa je snižena sa 754 na 640. Pred Novu godinu je snižena sa 640 na 600 KM, a prije nešto više od mjesec je ova cijena dodatno snižena na 550 KM. Time je građanima ušteđeno 25 miliona KM.