Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog pandemije

EBRD: Rast bh. ekonomije dodatno usporen

ebrd

Iz EBRD-a navode da je prognoziran pad BDP-a za pet posto u ovoj godini, dok se za sljedeću godinu prognozira rast od tri posto

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH dodatno je usporen u prvoj četvrtini ove godine na dva posto, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o regionalnim ekonomskim izgledima.

Iz EBRD-a navode da je prognoziran pad BDP-a za pet posto u ovoj godini, dok se za sljedeću godinu prognozira rast od tri posto.

U izvještaju se ističe da podaci u vezi sa BDP-om u drugom tromjesečju ove godine još nisu dostupni, ali da drugi parametri ukazuju na nagli ekonomski pad. Iz EBRD-a napominju da je rast BDP-a u BiH bio usporen i tokom 2019. godine.

Pandemija Covid-19 je u velikoj mjeri uticala na proizvodni sektor, a prihodi u prvih sedam mjeseci smanjeni su za 12 posto.

Prihodi u određenim industrijama, kao što je industrija baznih metala i proizvodnja namještaja, smanjeni su za više od 30 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. godine.

Pogođen je i sektor turizma u BiH, a to pokazuje podatak da je u julu ove godine broj stranih turista koji dolaze u zemlju bio za 80 posto manji nego u istom mjesecu lani.

Inflacija je negativna od aprila 2020. godine, što je posljedica pada cijena prevoza, odjeće i obuće, kao i odluke entitetskih vlasti da ograniče marže na određene proizvode tokom vanredne situacije.

EBRD podsjeća da su entitetske vlasti kao odgovor na krizu usvojile niz mjera radi ograničavanja uticaja krize na pojedince i kompanije.