Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Edukacija o energetskoj učinkovitosti: Kreirati nova radna mjesta

energetska ucinkovitost – mostar

Informacije i savjeti u ovoj oblasti mogu se pronaći na web stranici projekta www.ged.ba

Na osnovu poboljšanja mjera energetske učinkovitosti u privatnom i javnom sektoru, Bosna i Hercegovina mogla bi srednjoročno utemeljiti svoj daljnji ekonomski razvoj, kao i kreirati nova radna mjesta, poručio je Tim stručnjaka projekta “Zeleni ekonomski razvoj“.

Tim povodom u Mostaru je održan edukativni događaj za sve one koji su željeli unaprijediti svoje znanje o energetskoj učinkovitosti, kako u svom domaćinstvu tako i na radnom mjestu.

Tim stručnjaka projekta “Zeleni ekonomski razvoj” ističe da je potrebno krenuti od individualnog angažmana čime se značajno doprinosi kolektivnom boljitku života.

Ovakvim pristupom doprinosi se očuvanju okoliša i prirodnih resursa, a istovremeno se ne gubi na kvaliteti života i zdravlja.

Jedan od ključnih ciljeva projekta “Zeleni ekonomski razvoj” je smanjenje troškova javnih sredstava na potrošnju energije i vode, te kreiranje povoljnog ambijenta za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske učinkovitosti, uz istovremeno kreiranje “zelenih radnih mjesta”, navodi se.

Od 2013. godine, od kada je projekat krenuo s aktivnostima, zabilježene su značajne uštede u javnim proračunima, značajno smanjenje potrošnje energije i poboljšani su uvjeti rada i boravka za korisnike javnih objekata, na kojima su u proteklom razdoblju implementirane mjere poboljšanja energetske učinkovitosti.

Projekat “Zeleni ekonomski razvoj” u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz financijsku potporu Vlade Švedske i suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, županijskim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima.

Informacije i savjeti u ovoj oblasti mogu se pronaći na web stranici projekta www.ged.ba.