Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ista cijena, trenutno

Eelek se pohvalio “direktnim aranžmanom” s Rusima: Cijenu plina nam računaju po “naftnoj formuli”

elek nedeljko

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojila je Informaciju o povećanju cijene gasa za treći kvartal ove godine u tom entitetu

Direktor Sarajevo gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek izjavio je za RTRS da gas u bh. entitetu Republika Srpska nije poskupio, te da će se pratiti kretanja cijena na berzi u narednom periodu.

Povodom informacije da dolazi do poskupljenja gasa u Federaciji BiH i informacija koje su iznijeli poslanici SDS-a, Elek tvrdi da RS ima direktan gasni aranžman sa Ruskom Federacijom, te da gas nije poskupio.

– Republika Srpska ima direktan aranžman s Vladom Ruske Federacije, i jedno Srbija i RS imaju tzv. naftnu formulu za izračunavanje gasa. Trenutno gas u RS nije poskupio. To što je podigla Vlada FBiH to je njihova poslovna odluka. Oni nemaju tako dobar aranžman s Rusima. Trenutno cijena ostaje ista, a vidjećemo kretanje na berzi i na svjetskom tržištu i putem naftne formule dobićemo i novu cijenu, kazao je Elek za RTRS.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojila je Informaciju o povećanju cijene gasa za treći kvartal ove godine u tom entitetu.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je usvojena odluka o povećanju cijene gasa od 23,3 odsto.

Džindić tvrdi da se radi o direktnom zahtjevu za povećanje cijene od ruskog Gasproma prema sarajevskom Energoinvestu, koji je od Vlade hitno zatražio korekciju cijene.

Nakon te odluke federalne Vlade reagovala je saopštenjem članica Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević.

Pandurevićeva je navela da ova odluka pokazuje da, kako tvrdi, da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nije dogovorio da za građane BiH neće biti poskupljenja gasa do kraja godine. Ona tvrdi da će sa ovim poskupljenjem cijena gasa u odnosu na decembar mjesec skočiti za više od 60 odsto.