Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Efendić obišao gradilišta pet poslovnih objekata u Rajlovcu

efendic-rajlovac1

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima danas je obišao gradiliša pet poslovnih objekata u poslovnoj zoni Rajlovac, gdje su u izgradnji objekti firmi Princess Tešanj, Cemal Šped, CTS, In time i Brojler.

Radi se o budućim objektima različitih namjena kao što su proizvodnja, logistika, uslužne djelatnosti, trgovina, skladištenje itd. Ukupna vrijednost investicija za ovih pet gradilišta iznosi oko 20 miliona konvertibilnih maraka, a prostor koji će biti izgrađen prelazi 10.000 kvadrata.

Firme, investitori navedenih objekata trenutno zapošljavaju oko 600 radnika, a nakon izgradnje objekata u planu je otvaranje novih 350 radnih mjesta.

Efendić je razgovarao s investitorima o trenutnim aktivnostima koje izvode, dinamici radova, počev od firme Cemal Šped, koja za desetak dana planira otvoriti novoizgrađeni objekat, pa sve do firme Brojler, gdje su tek izgrađeni temelji za proizvodno-poslovni pogon.

Ove godine Općina Novi Grad je, u saradnji s JP Direkcijom za ceste FBiH, završila i asfaltiranje Rajlovačke ceste koja prolazi kroz industrijsku zonu Rajlovac, a u toku su aktivnosti oko sanacije još jednog kraka u ulici Rajlovačka ceseta, gdje postoji problem s vodovodnim cijevima.

Efendić je rekao da je Općina Novi Grad u protekle tri godine provodila brojene aktivnosti kada je u pitanju privreda, te da je Služba za urbanizam poseban prioritet dala predmetima iz oblasti privrede u nastojanju da što je moguće prije budu izdate sve potrebne dozvole kada je u pitanju izgradnja koja će rezultirati novim zapošljavanjem.

– Također, kreditna linija koja je uspostavljena zajedno sa BBI bankom dala je značajne rezultate i do sada je u privredu plasirano više od sedam miliona KM. Sve to je vjerovatno doprinijelo činjenici da je na teritoriji općine Novi Grad u protekle tri godine, prema podacima Službe za zapošljavanje KS otvoreno 3.500 novih radnih mjesta, što je 20 posto ukupnog rasta radnih mjesta u FBiH – kazao je načelnik Efendić.