Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naćelnik općine novi grad

Efendić primio predstavnike ugostitelja KS: Razumijemo i podržavamo njihove zahtjeve

DSCF4826

Sa ovakvim mjerama i neprekidnim inspekcijskim nadzorom i kaznama, koje se upućuju na račun ugostitelja, demorališe se i pokušava zaustaviti jedan vrlo važan sektor privrede

Predstavnici ugostitelja Kantona Sarajevo, posjetili su u petak, 05. marta, Općinu Novi Grad, gdje su se sastali sa općinskim načelnikom Semirom Efendićem, sa kojim su razgovarali o problemima uzrokovanim uvođenjem novih epidemiloških mjera, zbog kojih je ugrožen njihov rad i egzistencija više od 7.000 ljudi koji rade u ugostiteljstvu.

Istaknuto je da mjere koje su donesene onemogućavaju ugostiteljstvu da posluje, od Vlade KS i kriznih štabova traže, ili da im dozvole da rade u uslovima u kojima je moguće, poštivajući ranije uvedene epidemiološke mjere ili da ih zatvore, ali da im u tom slučaju Vlada KS osigura nadoknadu kako ne bi više od 7.000 ljudi završilo na evidenciji Biro za zapošljavanje.

“Ili zatvorite ugostiteljske objekte ili nam omogućite da radimo”!

– Kanton Sarajevo, odnosno Krizni štab KS je donio odluke koje nama ne omogućavaju da radimo i zbog tih odluka mi bukvalno molimo krizne štabove i Vladu KS da zatvore naše objekte, jer mi pod ovim uslovima, pod kojima nam oni nalažu, ne možemo da radimo. Osim što su ograničili broj gostiju u ugostiteljskom objektu na 30, sada su pooštrili mjeru time da su ograničili boravak jedne osobe na sedam kvadrata, za jednim stolom mogu sjediti maksimalno tri osobe, ali udaljenost između njih mora biti tih sedam kvadrata, što znači da su oni nama zabranili da radimo. Mi ih molimo da nas zatvore. Mi nemamo drugog načina ili da zatvorimo objekte ili da oni promjene odluke kriznog štaba, ukoliko to oni ne urade, mi ćemo svoje objekte zatvoriti, jer pod ovim uslovima ne možemo da radimo, istakao je Muamer Avdagić, dodajući da im velike probleme pravi i Kantonalna inspekcija, koja svakodnevno vrši kontrolu i izriče novčane kazne, što dodatno ugrožava egzistenciju ljudi koji rade u ugostiteljstvu.

Sa ovakvim mjerama i neprekidnim inspekcijskim nadzorom i kaznama, koje se upućuju na račun ugostitelja, demorališe se i pokušava zaustaviti jedan vrlo važan sektor privrede.

Podrška ugostiteljima

Tokom sastanka, načelnik Efendić kazao je da, razumijevajući u potpusnosti sistuaciju kada je u pitanju širenje pandemije i opasnosti koje ona uzrokuje, podržava aktivnosti predstavnika ugostitelja u Kantonu Sarajevo.

– To je sektor koji zapošljava oko 7.000 radnika, a time je to sedam hiljada porodica koje zavise od onoga što ugostiteljski sektor radi. Mi kao Općina ne možemo učiniti puno, ali možemo im dati moralnu i verbalnu podršku, da mjere koje se donose budu jasnije, logičnije, da ukoliko se ostavlja mogućnost ugostiteljstvu da radi, da se to učini na način koji je moguć. Ovako imamo jednu vrstu mjera koje su potpuno nelogične i nemaju veze sa zdravim razumom. Radi se o tome da je ugostiteljskoj djelatnosti, mjerama koje su donesene suštinski zabranjen rad, ali formalno nije, zato što su te mjere takve da se može reći da su određeni uslovi pod kojima se može obavljati djelatnost. Time je Kanton, odnosno onaj ko donosi mjere, proizveo sebi alibi, da im ne mora za to isplatiti nadoknadu, kazao je načelnik.

Smatra, da je uz poštivanje određenih epidemioloških mjera, moguće organizirati rad ugostiteljskih objekata, bez ovakvog pritiska i terora od strane inspekcije prema onima koji rade.

– Ukoliko Kanton smatra da je toliko opasno obavljanje ugostiteljske djelatnosti, logično bi bilo da se ona zatvori, ali u tom slučaju se moraju osigurati sredstva kako je to bilo i prošle godine, ali ne za minimalne plate, nego 70 do 80 posto plate uposlenika, inače se dovodimo u situaciju da ćemo ugroziti jedan vrlo važan sektor i mogli bi pokrenuti jedan lanac negativnih posljedica po našu ekonomiju, jer ako u jednom sektoru veliki broj ljudi ostane bez posla, prestaje potrošnja, automatski prestaje i proizvodnja i distribucija svega onog što se u ugostiteljstvu troši, naglašava Efendić.

Rad ugostiteljskih objekata nije uzrok širenja virusa

Ajdin Alilovski dugo je u sektoru ugostiteljstva, porodični biznis vezan je direktno za ugostiteljski sektor. U njegovoj firmi još od osnivanja zaposleno je 18 ljudi. Iako je bio primoran svoj objekat privremeno zatvoriti na početku pandemije, radnike nije otpuštao, međutim sada je pred odlukom da to mora učiniti.

– Mi nismo ogorčeni što neki drugi ugostitelji unutar BiH rade, a mi nažalost ne možemo, jer je njima neko dozvolio rad, a nama se ne dozvoljava rad. Mi smo pred odlukom da zatvorimo ugostiteljske objekte, zbog mjera koje su nametnute. Konstantno se od ugostiteljskog sektora stvara jedna negativna slika. Mnoge evropske zemlje su već duži period zatvorile svoje ugostiteljske objekte i privredne subjekte, pa raste broj zaraženih osoba, što znači da rad ugostiteljskih objekata nije uzrok širenja virusa, zaključuje Ajdin.

Ugostitelji traže da se donesu mjere koje će im omogućiti normalan rad, naravno uz poštovanje ranije utvrđenih mjera, da sami sebi zarade plate umjesto da traže da im se iz budžeta isplaćuju, i da ih se stavlja u socijalnu kategoriju društva.