Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EFT : Ne napuštamo Stanare, elektrana radi u punom kapacitetu

termolektrana_stanari06

Kompanija „Energy Financing Team“ (EFT) koja je izgradila Termoelektranu Stanari, nema namjeru da napušta Stanare, ali razmatra opciju dovođenja partnera kako bi oslobodili kapital za nove projekte u Republiku Srpsku (RS) i zemlje regiona, saopćeno je iz ovog preduzeća

Ističu da, nakon planiranog godišnjeg remonta koji je obavljen u maju, elektrana radi u punom kapacitetu i da isporučuje energiju po ugovoru, gdje je cjelokupna energija za narednih 10 godina prodata po fiksnoj cijeni.

Iz EFT-a ističu da je Vlada RS-a donijela odluku o smanjenju koncesione nadoknade za sve termoelektrane u RS-u sa 3,6 na 0,5 posto od ukupnog prihoda, ali da je istovremeno zadržana nadoknada za korištenje prirodnih resursa od 1,5 euro po proizvedenom megavat-satU (MWh).

Tvrde da je time spriječeno dupliranje naplate nadoknade po istom osnovu, a uslovi poslovanja za sve termoelektrane u RS-u dovedeni su u istu ravan.

-EFT Stanari će godišnje plaćati oko 10 miliona KM, što je znatno više nego u svim okolnim zemljama, uključujući i Srbiju – kaže se u saopćenju.

Dodaju i da je EFT potpisao ugovor o koncesiji, jer je imao odluku Vlade RS-a donesenu u to vrijeme da će biti ukinuta nadoknada za prirodne resurse ili će biti smanjena koncesiona nadoknada.

-Termoelektrana Stanari radi profitabilno, redovno otplaćuje kineski i sve druge kredite, kao što redovno i na vrijeme isplaćuje plate za 777 zaposlenih, koje su daleko iznad republičkog prosjeka – tvrde iz EFT-a.

Za kinesku CDB banku projekat Stanari prvi je u sektoru energetike, gdje se kao zajmoprimac i garant vraćanja kredita pojavljuje privatna firma.

Iz ove kompanije navode da Vlada RS-a nije garant bankama za vraćanje CDB-ovog ili drugih kredita koje koriste EFT Stanari.

-Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS-a nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za priroodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu – navodi sa u saopćenju EFT-a.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Davor Šešić smatra da su apsurdne tvrdnje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a, da je koncesiona naknada umanjena jer bi projekti bili neisplativi sa postojećom naknadom.

Šešić tvrdi da je EFT Stanari prvobitnim koncesionim ugovorom pristao da posluje po visini koncesione naknade od 3,6 posto od ostvarenog prihoda.

– Ostaje činjenica da je Budžet RS-aostao bez značajnih sredstava očekivanih iz Termoelektrane Stanari umanjenjem koncesione naknade, uzrokovane izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade, upravo u godini ulaska TE Stanari u rad – rekao je Šešić.