Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EFT: Smanjenjem koncesione naknade sprečava se dupliranje naknada

te-stanari

Kompanija EFT, koja je izgradila Termoelektranu “Stanari”, saopštila je danas da je Vlada Republike Srpske smanjenjem koncesione nadoknade, a zadržavanjem nadoknade za korištenje prirodnih resursa, spriječila nezakonito dupliranje nadoknada po istom osnovu.

Povodom izjave narodnog poslanika Adama Šukala u vezi sa koncesionim naknadama i Termoelektranom “Stanari”, iz EFT-a navode da se odluka Vlade RS ne odnosi samo na Termoelektranu “Stanari”, već važi za sve termoelektrane u RS.

“Neodgovorne izjave pojedinaca, koji to rade zbog lične promocije, negativno utiču na investicionu klimu u Republici Srpskoj i na potencijalne investicije koje su važne za budućnost ove zemlje”, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Šukalo je izjavio prije dva dana da je izmjenom od januara prošle godine omogućeno privilegovanom koncesionaru, Termoelektrani “Stanari” da ne plaća posebnu koncesionu naknadu za eksploataciju uglja koji služi za proizvodnju električne energije.

On je rekao da je drugom izmjenom u junu prošle godine, koncesiona naknada koja treba da se plati na proizvedenu električnu energiju od 3,6 odsto smanjena na 0,5 odsto.

“Ova druga izmjena nije nezakonita, ali je na štetu opštine Stanari i Republike Srpske, dok je izmjena iz januara protivzakonita i protivustavna. Ovim izmjenama RS godišnje gubi minimalno 10 miliona KM”, rekao je Šukalo i dodao da je o ovom pitanju dao izjavu Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.