Egrlić: Očekujemo da će bh. izvoz ove godine premašiti 12 milijardi KM

ahmet_egrlic

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Ahmet Egrlić izjavio je danas da očekuju da će bh. izvoz ove godine premašiti 12 milijardi KM.

– Izvoz iz BiH je u toku ove godine rastao i prvi put u aprilu premašio jednu milijardu KM na mjesečnom nivou, te nastavio taj trend kroz maj, juni i juli. U augustu je došlo do blagog smanjenja, ispod jedne milijarde KM, ali do kraja godine očekujemo da će se nastaviti ovaj trend rasta i da ćemo zasigurno preći 12 milijardi KM na kraju godine – istakao je Egrlić.

U prošloj godini smo, po njegovim riječima, kada je riječ o izvozu, prvi put prešli deset milijardi KM, odnosno izvoz je iznosio oko 11,5 milijardi KM.

Pokrivenost uvoza izvozom je oko 63 posto, glavno je tržište EU koje 70 posto zastupljeno u ukupnom izvozu, a najbolju pokrivenost uvoza izvozom imamo sa Austrijom, Njemačkom, Italijom, itd. Sa zemljama regiona imamo najveću vanjskotrgovinsku razmjenu.

– BiH je neophodno brendirati kao državu iz koje dolaze kvaliteteni proizvodi, a ekonomska diplomatija treba napraviti pretpostavke za dalje razvijanje poslovanja i izvoza bh. kompanija. Zaključak je da izvoznici ne propadaju nego konstantno rastu i zbog toga im treba pružiti podršku – istakao je Egrlić.

Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC i VTKBiH danas su predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu u okviru projketa „100 najvećih u BiH”. Najuspješnijim kompanijama priznanja će biti uručena sutra na svečanosti u Sarajevu.