Biznis

Egrlić: Razvijati odnose između BiH i NR Kine kroz Mehanizam “16+1”

16/04/2017

Platforma 16+1, odnosno saradnja Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (CEEC) sama po sebi predstavlja mogućnost za plasiranje proizvoda iz Bosne i Hercegovine na kinesko tržište koje je zaista veliko – izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmet Egrlić. Erglić je na nedavno okončanom Međunarodnom mostarskom gospodarskom sajmu potpisao Sporazum o saradnji sa Asocijacijom za unapređenje poljoprivredne saradnje između Kine i zemalja CEEC-a sa sjedištem u Bugarskoj.

– Aktivnosti APACCCEEC-a produbljuju i jačaju saradnju u oblasti poljoprivrede između Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope zasnovanu na međusobnoj koristi kroz razmjenu ideja, dobre prakse i istraživanja s ciljem iznalaženja inovativnih rješenja. Ovakva saradnja proširuje vidike zemalja, pomažući im da iznađu održiv model poljoprivrede, kao i da promovišu razvoj trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima između njih – istakao je za Fenu Egrlić.

Ova asocijacija, kazao je predsjednik VTK-a, pruža pomoć u jačanju bilateralne i multilateralne saradnje između Kine i CEE zemalja u oblasti poljoprivrede i hrane identifikujući i selektujući ključne oblasti, te stimulišući efikasnu interakciju između privrednih subjekata zemalja. Asocijacija je platforma za planiranje i promociju implementacije praktične/konkretne saradnje između privrednih subjekata iz oblasti poljoprivrede – asocijacija i kompanija vezanih za poljoprivredu, žetvu, preradu i proizvodnju, proizvodnju hrane, pića i opreme za poljoprivredu, trgovce i investitore u ovim oblastima.

– U cilju promocije daljeg razvoja trgovinskih odnosa u poljoprivrednom sektoru između Kine i zemalja CEE, Asocijacija može pomoći pri otvaranju nacionalnih paviljona u Šangajskoj zoni slobodne trgovine kao stalne trgovinske postavke. Na taj način omogućava se promocija poljoprivrednih proizvoda iz zemalja platforme 16+1 koji mogu biti dobro prihvaćeni od strane kineskog tržišta kao što su meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, konzervirano voće i povrće, sokovi, med, gljive, vino i alkoholna pića, mineralna voda, duhan, duhanski proizvodi – istakao je.

Egrlić je naglasio da Asocijacija djeluje kao platforma za promociju na bilateralnoj i multilateralnoj saradnji na osnovu bilateralnih i multilateralnih poslovnih kontakata i poslovne saradnje između kompanija, organizacija i asocijacija Kine i 16 zemalja CEE, te na taj način doprinosi realizaciji specifičnih transakcija u trgovini poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima. Pomaže u privlačenju i stvaranju investicija u oblasti poljoprivrede i prehrambene proizvodnje, pomaže u osnivanju joint ventures i podržava implementaciju različitih bilateralnih i multilateralnih projekata u oblasti poljoprivrede i prehrane.

– Što se tiče rada Asocijacije kao informacione veze između Kine i zemalja CEE, postavljena je platforma za razmjenu kontakata, podataka i uspostavljanje kontakt mreže između kineskih institucija, organizacija i preduzeća i njihovih partnera u 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope, a u cilju lakšeg ostvarivanja poslovnih kontakata, razmjene informacija i drugih pitanja od zajedničkog interesa – istakao je predsjednik VTK-a Ahmet Egrlić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.