Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Ekolozi nakon Pariskog klimatskog sporazuma: Profit ispred ljudi

13/12/2015

Dvosedmični klimatski pregovori u Parizu rezultirali su sporazumom koji je, umjesto da ograniči emisije gasova staklene bašte i uspori klimatske promjene, donio još jedno razočarenje i jasno pokazao nedostatak vizije, solidarnosti i opredijeljenosti za istinske promjene, tvrde u banjalučkom Centru za životnu sredinu.

-Kao što je i očekivano, jaz između razvijenih i zemalja u razvoju je i dalje nepremostiv, ističe Igor Kalaba, koordinator programa “Energija i klimatske promjene” u ovom centru.

Nedostatak razumijevanja je i dalje, kako je naveo, osnovni kamen spoticanja zajedno sa stavljanjem profita ispred dobrobiti ljudi cijele planete.

-Ono što je jasno je da sa ovakvim dogovorom i dalje nismo ni blizu sprječavanju klimatskih promjena, stav je Kalabe.

I predsjednica Centra za životnu sredinu Nataša Crnković smatra da su političari uspjeli da iznevjere i mala očekivanja koja su postojala za ove pregovore.

-Ipak, stvarna moć je u ljudima, pokretima i zajednicama koje se decenijama i vijekovima bore da očuvaju svoja područja, odupiru se velikim koorporacijama i zajedno donose pozitivne promjene u društvu. Ovo nije kraj, borba se nastavlja, navodi Crnković.

Iako su se neke članice, zajedno sa francuskim predsjedništvom trudile da pregovore prikažu kao transparentne i uspješne, oni nisu bili ništa od navedenog.

-Još od Bona, gdje je održan posljednji pripremni sastanak pred Pariz, cijeli proces je provođen veoma netransparentno, sa dosta zatvorenih pregovora kojima civilno društvo i mediji nisu mogli prisustvovati. U Parizu se proces dodatno zakomplikovao tako što je vođeno mnogo paralelnih pregovora iz kojih su zemlje u razvoju često bile isključene, navode iz Centra.

Dogovor je potpisan, ali, smatraju u Centru, mnogo pitanja i dalje ostaje otvoreno.

Smanjivanje emisija nije pravovremeno, finansiranje siromašnih zemalja nije definisano, a istorijska i ravnopravna podjela odgovornosti su izuzete iz sporazuma.

Paralelno sa pregovorima, više od 2.000 aktivista iz mreže “Friends of the Earth International” (FoEI) su se, zajedno sa hiljadama drugih aktivista, okupili na ulicama Pariza da bi zahtijevali klimatsku pravdu i mir.

Centar za životnu sredinu je, kao članica FoEI, pratio pregovore, a kako su saopćili, njihovi aktivisti su učestvovali u akcijama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.