Ekonomija brža od politike: Kako sarađuju privrednici Srbije i Kosova

5FQk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkRBN01EQV8vZTA5M2ZlMjFmMjM5OTkzYTU5ODc1YmRlOTdjNDEzMjguanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Za desetak dana u Prištini počinje opšti privredni sajam. Da učestvuju na njemu privrednike je pozvao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, i do sada ih se prijavilo oko 70. Cilj je da se udvostruči razmjena koja je prošle godine iznosila gotovo 500 miliona eura, od čega je 440 miliona eura vrijednost robe plasirane iz centralne Srbije na Kosovo.

Uzgajivači maline, kupine i jagode sa Kosova i Metohije sadnice nabavaljaju iz Ivanjice. Na Kosovo ode gotovo pola miliona sadnica godišnje. Zoran Radovanović je zadovoljan plasmanom, ali mu posao otežavaju bankarske procedure, piše RTS.

“Mi fakturišemo u eurima kao da je klasičan izvoz i sva dokumentacija se sprema kao da je klasičan izvoz. Međutim, kada uplate novac, potrebno je dva dana da se izvrši konverzija preko NBS i preko naše lokalne banke i mi dobijemo taj novac u dinarima direktno na naš račun. Pa se nešto malo gubi na razlici”, objašnjava privrednik iz Ivanjice Zoran Radovanović.

Centralna Srbija, sem poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, Kosovo snabdjeva naftom i naftnim derivatima, električnom energijom, građevinskim i hemijskim materijalom. Prošle godine isporuke su porasle 11 posto.

“Kod naših je privrednika kosovsko tržište većinom poznato, imaju svoje partnere kojima očigledno vjeruju. Oni koji traže svoje partnere vjeruju nama, a naše iskustvo u saradnji sa Prištinom i kompanijama sa Kosova je zaista odlično”, navodi Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.