Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekopelet od uglja jači i jeftiniji od drvenog

eurostil

“Euro Stil” iz Doboja, kompanija kćerka “Hifa Oila”, proizvodi ekopelet od uglja, za čiju proizvodnju raspolaže modernom proizvodnom linijom kapaciteta četiri tone na sat, ističu iz kompanije. Dodaju kako je ekopelet od uglja potpuno novi energent, koji, u odnosu na drveni pelet, ima nekoliko prednosti: do 20 posto višu energetsku vrijednost te do 30 posto nižu cijenu.

Pri sagorijevanju zadovoljava sve ekološke standarde, tako da ga izvoze i u države Evropske unije. Sadržaj sumpora u ovom peletu izuzetno je nizak, a pepeo koji ostaje preporučuje se za korištenje u agrokulturi s obzirom na to da služi kao dodatna prehrana biljaka i poboljšivač kvaliteta tla.

“Razlika između ekopeleta u odnosu na ugalj i standardni drveni pelet jest povećan procenat pepela (do 10 posto) te, s tim u vezi, da bi uspješno sagorijevao ovaj energent, kotao treba biti opremljen gorionikom sa funkcijom samočišćenja”, navode iz “Euro Stila”.

“Posebno želimo istaći da smo u saradnji sa renomiranim proizvođačima kotlova iz BiH i regiona zajednički radili na razvoju univerzalnih kotlova na sve vrste peleta kako bismo osigurali adekvatne kotlove i za novi energent, tako da u ponudi imamo kotlove visokih performansi koji kvalitativno spadaju u sam vrh ponude kotlova na domaćem tržištu, uz pristupačne cijene i širok dijapazon njihovih nazivnih snaga.”