Ekspanzija turizma u TK-u, zaštititi potrošače

Panonsko jezero tuzla456

U Tuzli je danas upriličena edukacija davalaca turističkih usluga o pravima korisnika turističkih usluga, s kojim mnogi ugostitelji nisu dovoljno upoznati, a cilj je zajedničkim djelovanjem predstavnika potrošača i ugostitelja unaprijediti turistički imidž Tuzlanskog kantona.

Također, cilj edukativne radionice, koju je organiziralo Udruženje za zaštitu potrošača “Klub potrošača”, je i osigurati veći broj turista na području Tuzlanskog kantona, kroz podizanje kvalitete turističke ponude.

Predsjednica Udruženja “Klub potrošača” Gordana Bulić kazala je da se potrošači često žale na to da ono što im u turističkoj agenciji ponude i ono što na kraju dobiju ne bude u skladu s njihovim očekivanjima te smatraju da su dobili manje i da usluga nije određenog kvaliteta.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona bila je domaćin i finansijeri radionice, a v.d. voditelja Turističke zajednice Miralem Mešković kazao je da je širok spektar stvari koje se odnose na zaštitu potrošača, te je dodao da su danas razgovarali i o turističkim aranžmanima.

– Potrošač želi biti zaštićen i kada je u pitanju konzumiranje jela i pića, ali i da bude adekvatno uslužen u skladu s normativima. Sve su to stvari koje doprinose višem nivou i boljoj kvaliteti pružanja turističkih usluga u određenom mjestu – naglasio je Mešković.

Kako je istakao ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić to ministarstvo već godinama ima dobru saradnju s Udruženjem “Klub potrošača”, tokom kojih je realizirano niz projekata.

Rečeno je i da je neophodno da ugostitelji budu više informirani o Zakonu o pravima potrošača kako bi usluga koju pružaju bila na višem nivou, a ministar je dodao da sada postoji ekspanzija turizma u Tuzlanskom kantonu.

– Mnogi znaju za ovaj zakon, ali ga ne implementiraju i onda dolazi do nekih stvari kada nadležne institucije moraju intervenirati poput inspekcija ili MUP-a – zaključio je Gluhić.

U slučaju kršenja Zakona o pravima potrošača kazne za ugostitelje su od 500 do 1.500 KM za fizička lica, dok su kazne za pravna lica 2.500 KM.