Elektproprivreda HZ HB i Telemach potpisali ugovor o korištenju stubova

rak televizija

Elektroprivreda HZ HB i kompanija Telemach potpisali su ugovor o korištenju niskonaponskih stubova Elektroprivrede HZ HB za izgradnju Telemachove širokopojasne mreže.

Kompanija Telemach platit će Elektroprivredi HZ HB 1,18 miliona maraka, kao naknadu za korištenje stubova u proteklom razdoblju, a za buduće korištenje, dogovoreni su uvjeti u skladu s najboljom regionalnom i europskom praksom, saopćeno je iz Telemacha.

U saopćenju se dalje navodi kako su Elektroprivreda HZ HB i Telemach, na temelju EU direktiva za omogućavanje bržeg razvoja širokopojasne infrastrukture korištenjem infrastrukture treće strane, dogovorili uvjete suradnje kojima se osigurava kontinuitet koegzistencije i proširenja električne i širokopojasne infrastrukture na postojećoj niskonaponskoj infrastrukturi.

Ugovor predviđa stroge sigurnosne procedure, zajednički nadzor i održavanje mreže.

Izvršni direktor Odjela distribucije Elektroprivrede HZ HB Ilija Bakalar kazao je kako će potpisani ugovor biti od koristi objema kompanijama.

“Vrlo pažljivo smo analizirali regionalne, kao i EU praksu i regulativu koje se tiču spomenute tematike i želio bih istaknuti da ovaj ugovor dodaje novu vrijednost koja garantira učinkovitije i sigurnije korištenje niskonaponskih stupova od strane timova za održavanje obiju kompanija. Ugovor, također, donosi značajan novi izvor prihoda za EP HZHB, te smo spremni ponuditi iste transparentne uvjete i ugovore svim drugim zainteresiranim operaterima”, kazao je Bakalar.

Generalni direktor Telemacha Željko Batistić podsjetio je kako je ta kompanija već uložila 201 milijuna američkih dolara u izgradnju širokopojasne infrastrukture u BiH, što predstavlja najveće ulaganja SAD-a u BiH.

Dodao je kako će suradnju s Elektroprivredom HZ HB omogućiti Telemachu da bude brži i učinkovitiji u dodatnom širenju širokopojasne mreže do novih potencijalnih korisnika, pod sličnim uvjetima koji postoje već godinama u zemljama regije.

“Telemach, skupa sa svojim investitorima KKR-om i EBRD-om, unaprijed se vesele skoroj realizaciji sličnih fer i transparentnih ugovora između svih korisnika niskonaponske infrastrukture i svih distributera električne energije u BiH”, poručio je Batistić.