od 1. jula

Elektroprivreda BiH se vraća redovnom režimu rada, nastavlja se sa isključenjima

elektroprivreda bih

Također, radi stabilnog i kontinuiranog snabdijevanja električnom energijom, proizvodni proces je organizovan u tzv. zatvorenim ciklusima u izolaciji, koji su trajali po 14 dana

Elektroprivreda BiH obavijestila je kupce da od 1. jula 2020. nastavlja obavljati redovna očitanja utroška električne energije i druge prateće aktivnosti koje su za vrijeme trajanja Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće bile suspendovane.

Podsjećaju da se Elektroprivreda BiH, nakon proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH uzrokovane pojavom virusa COVID-19, snažno angažovala u provođenju aktivnosti i mjera radi očuvanja stabilnosti elektro-energetskog sistema, kontinuiranog snabdijevanja, pružanja različitih vidova zaštite i pomoći kupcima električne energije.

Dodaju da su prilagođavanja vanrednim okolnostima primjenjena u oblastima distribucije i snabdijevanja, tako što su obustavljena isključenja električne energije po osnovu dugovanja kao i obračun zateznih kamata, reducirana je dužina planskih isključenja i usklađen rad naplatnih mjesta.

Radi zaštite kupaca i zaposlenika, na svim naplatnim mjestima primjenjivane su pojačane higijensko epidemiološke mjere, dok su očitanja potrošnje električne energije vršena jednom u dva mjeseca (metoda estimacije), kako bi neposredni kontakti bili svedeni na najmanju moguću mjeru.

Također, radi stabilnog i kontinuiranog snabdijevanja električnom energijom, proizvodni proces je organizovan u tzv. zatvorenim ciklusima u izolaciji, koji su trajali po 14 dana.

Imajući u vidu da je Vlada Federacije BiH 29. maja 2020. donijela Odluku o ukidanju stanja prirodne nesreće, iz Elektroprivrede BiH navode da su obavezni poslovne procese prilagoditi redovnom načinu rada i važećim zakonskim odredbama.

– Pozivamo kupce da blagovremeno izmire svoja dugovanja kako bi nastavili sa ispunjenjem ugovornih obaveza bez zaostataka i izbjegli stvaranje dodatnih troškova – saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.